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Re:     JIC Advisory Opinion 2025-10 

 

Dear                 :                          

 

 Your request for an advisory opinion to Counsel was reviewed by the Judicial 

Investigation Commission.  Your daughter-in-law, who does not reside in your household, 

plans to apply for a job at the prosecutor’s office as an assistant.  As you understand it, the 

job entails handling juvenile matters, answering phones and other receptionist duties and 

typing Orders and other pleadings.  According to you the position is also involved with 

truancy court.  Specifically, the person appears in person and assists with processing form 

Orders related to improvement periods, probation or deferred adjudications.  You are not the 

truancy court judge but you do handle regular juvenile cases as assigned.  You want to know 

whether you must disclose and/or disqualify on any cases involving the prosecutor’s office if 

your daughter-in-law goes to work there.    

 

To address your questions, the Commission has reviewed Rule 2.11 of the Code of 

Judicial Conduct which states: 

 

Rule 2.11 – Disqualification 

 

(A) A judge shall disqualify himself or herself in any proceeding in which 

the judge’s impartiality might reasonably be questioned, including but 

not limited to the following circumstances: 

 

(1) The judge has a personal bias or prejudice concerning 

a party or a party’s lawyer, or personal knowledge of 

facts that are in dispute in the proceeding. 

(2) The judge knows that the judge, the judge’s spouse or 

domestic partner, or a person within the third degree  
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of relationship to either of them, or the spouse or 

domestic partner of such a person is: (a) a party to the 

proceeding . . . ; (b) acting as a lawyer in the 

proceeding; (c) a person who has more than a de 

minimis interest that could be substantially affected by 

the proceeding; or (d) likely to be a material witness 

in the proceeding. 

(3) The judge knows that he or she, individually or as a 

fiduciary, or the judge’s spouse, domestic partner, 

parent or child, or any other member of the judge’s 

family residing in the judge’s household has an 

economic interest in the subject matter in controversy 

or is a party to the proceeding. 

. . . . 

 

(C) A judge subject to disqualification under this Rule, other than for bias 

or prejudice under paragraph (A)(1), may disclose on the record the 

basis of the judge’s disqualification and may ask the partiers and their 

lawyers to consider, outside the presence of the judge and court 

personnel, whether to waive disqualification.  If, following the 

disclosure, the parties and lawyers agree without participation by the 

judge or court personnel, that the judge should not be disqualified, the 

judge may participate in the proceeding.  The agreement shall be 

incorporated into the record of the proceeding. 

 

The Code defines “member of the judge’s family” as a spouse, domestic partner, 

child, grandchild, parent, grandparent, or other relative or person with whom the judge 

maintains a close familial relationship.”  A “third degree of relationship” includes the 

following persons:  “great-grand-parent, grandparent, parent, uncle, aunt, brother, sister, 

child, grandchild, great-grandchild, nephew or niece.”  While first cousins are not within the 

third-degree of relationship they may still be considered a member of a judge’s family 

depending on the nearness of the relationship.   

 

When a question of disqualification arises an analysis must be made of when a 

current or former relationship causes a reasonable questioning of a judge’s impartiality.  In 

State ex rel. Brown v. Dietrick, 191 W. Va. 169, 444 S.E.2d 47 (1994), the Court considered 

whether the circuit court was correct in holding that a search warrant issued by a magistrate 

was void because the magistrate was married to the Chief of Police and one of his officers 

had obtained the warrant.  The Court held that in any criminal matter  where the magistrate’s 

spouse was involved the magistrate would be disqualified from hearing that matter. The 

Court declined to extend a per se rule to other members of the police force.  The fact that the 

magistrate’s spouse was the chief of police of a small agency did not automatically disqualify 

the magistrate who could be otherwise neutral and detached from issuing a warrant sought by 

another member of the police force.   
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In Tennant v. Marion Health Care Foundation, 194 W. Va. 97, 459 S.E.2d 374 

(1995), the Court held that a judge should disqualify himself or herself from any proceeding 

in which his impartiality might reasonably be questioned. The Court noted that the avoidance 

of the appearance of impropriety is as important in developing public confidence in the 

judicial system as avoiding actual impropriety and that the judge should take appropriate 

action to withdraw from a case in which the judge deems himself or herself biased or 

prejudiced. Tennant cited the commentary to former Canon 3E(1) which states that a judge  

should timely disclose on the record information which he/she believes the parties or their 

lawyers might consider relevant to the question of disqualification.  Litigants and counsel  

should be able to rely on judges complying with the Code of Judicial Conduct.  There is no 

obligation imposed on counsel to investigate the facts known by the judge which could 

possibly disqualify the judge. The judge has a duty to disclose any facts even if the judge 

does not feel that they are grounds for disqualification sua sponte. 

 

Tennant also addressed the rule that a judge has an equally strong duty to sit where 

there is no valid reason for recusal.  In so doing, the Court set forth a balancing test between 

the two concepts. While giving consideration to the administration of justice and the 

avoidance of the appearance of unfairness, a judge must also consider whether cases may be 

unfairly prejudiced or delayed or discontent may be created through unfounded charges of 

prejudice or unfairness made against the judge. The Court noted that the standard for recusal 

is an objective one. Facts should be viewed as they appear to the well-informed, thoughtful 

and objective observer rather than the hypersensitive, cynical and suspicious person.    

 

Based upon the foregoing, the Commission is of the opinion that you are disqualified 

from handling any juvenile or truancy matters if your daughter-in-law goes to work for the 

prosecutor’s office.  As to any other matter involving the prosecutor’s office, you should 

disclose the nature of the relationship and follow Trial Court Rule 17 wherever applicable.  If 

your daughter-in-law’s position should change at the prosecutor’s office, you will need to 

revisit the matter as it relates to disclosure/disqualification.   

 

 The Commission hopes that this opinion fully addresses the issues which you have 

raised. Please do not hesitate to contact the Commission should you have any questions, 

comments or concerns.  

        

Sincerely, 

 

 
       Alan D. Moats, Chairperson 

       Judicial Investigation Commission 

 

 

 
ADM/tat  


