
 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION  
WV Judicial Tower - Suite 700 A  

4700 MacCorkle Ave., SE  
Charleston, West Virginia 25304  

(304) 558-0169  

 

 
May 13, 2025 

 

 

 

 

 

 

 

Re:     JIC Advisory Opinion 2025-09 

 

Dear                     :                          

 

 Your request for an advisory opinion to Counsel was reviewed by the Judicial 

Investigation Commission.  You want to know what, if anything, you can do to oppose the 

condemnation of some of your property in order to build an overhead electric transmission 

line.  The facts giving rise to your question are as follows: 

 

The Mid-Atlantic Resiliency Link (“MARL”) is a 200 feet wide 500 kV high-

powered transmission line running from Greene County, Pennsylvania, to Loudon County, 

Virginia.  A portion of it is projected to pass through the county where you reside, and one of 

the two proposed routes crosses your real estate.  It also crosses the real estate of your first 

cousins who you are close to as well as those belonging to friends.  According to you, there is 

fierce local opposition to the MARL.  Groups and coalitions are forming and town hall 

meetings are taking place.  You believe that the building of the structure will result in 

countless condemnation suits including one involving your property.  You want to know 

what role you can play in: (a) public meetings, groups or coalitions to discuss the MARL; (b) 

opposing the MARL being constructed at all levels – administrative, state or federal; and/or 

(c) as a party in a lawsuit including having to retain counsel.    

 

To address your questions, the Commission has reviewed Rules 1.3, 2.11, and 3.10 of 

the Code of Judicial Conduct which state: 

 

Rule 1.3 – Avoiding Abuse of the Prestige of Judicial Office 

 

A judge shall not abuse the prestige of judicial office to advance the personal 

or economic interests of the judge or others or allow others to do so.   
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Rule 2.11 – Disqualification 

 

(A) A judge shall disqualify himself or herself in any proceeding in which 

the judge’s impartiality might reasonably be questioned, including but 

not limited to the following circumstances: 

 

(1) The judge has a personal bias or prejudice concerning 

a party or a party’s lawyer, or personal knowledge of 

facts that are in dispute in the proceeding. 

(2) The judge knows that the judge, the judge’s spouse or 

domestic partner, or a person within the third degree 

of relationship to either of them, or the spouse or 

domestic partner of such a person is: (a) a party to the 

proceeding . . . ; (b) acting as a lawyer in the 

proceeding; (c) a person who has more than a de 

minimis interest that could be substantially affected by 

the proceeding; or (d) likely to be a material witness 

in the proceeding. 

(3) The judge knows that he or she, individually or as a 

fiduciary, or the judge’s spouse, domestic partner, 

parent or child, or any other member of the judge’s 

family residing in the judge’s household has an 

economic interest in the subject matter in controversy 

or is a party to the proceeding. 

(4) The Judge, while a judge or a judicial candidate, has 

made a public statement other than in a court 

proceeding, judicial decision or opinion that commits 

or appears to commit the judge to reach a particular 

result or rule in a particular way in the proceeding or 

controversy.   

 

. . . . 

 

(C) A judge subject to disqualification under this Rule, other than for bias 

or prejudice under paragraph (A)(1), may disclose on the record the 

basis of the judge’s disqualification and may ask the partiers and their 

lawyers to consider, outside the presence of the judge and court 

personnel, whether to waive disqualification.  If, following the 

disclosure, the parties and lawyers agree without participation by the 

judge or court personnel, that the judge should not be disqualified, the 

judge may participate in the proceeding.  The agreement shall be 

incorporated into the record of the proceeding. 
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Rule 3.10 – Practice of Law 

 

A judge shall not practice law.  A judge may act pro se and may, without 

compensation, give legal advice to and draft or review documents for a 

member of the judge’s family but is prohibited from serving as the family 

member’s lawyer in any forum. 

  

The Code defines “member of the judge’s family” as a spouse, domestic partner, 

child, grandchild, parent, grandparent, or other relative or person with whom the judge 

maintains a close familial relationship.”  A “third degree of relationship” includes the 

following persons:  “great-grand-parent, grandparent, parent, uncle, aunt, brother, sister, 

child, grandchild, great-grandchild, nephew or niece.”  While first cousins are not within the 

third-degree of relationship they may still be considered a member of a judge’s family 

depending on the nearness of the relationship.   

 

Comment [1] to Rule 1.3 states that “[i]t is improper for a judge to use or attempt to 

use his or her position to gain personal advantage or deferential treatment of any kind.”  

Comment [1] to Rule 3.10 reinforces this concept: 

 

A judge may act pro se in all legal matters, including matters involving 

litigation and matters involving appearances before or other dealings with 

governmental bodies.  A judge must not use the prestige of office to advance 

the judge’s personal or family interests.  See Rule 1.3. 

 

When a question of disqualification arises an analysis must be made of when a 

current or former relationship causes a reasonable questioning of a judge’s impartiality.  In 

State ex rel. Brown v. Dietrick, 191 W. Va. 169, 444 S.E.2d 47 (1994), the Court considered 

whether the circuit court was correct in holding that a search warrant issued by a magistrate 

was void because the magistrate was married to the Chief of Police and one of his officers 

had obtained the warrant.  The Court held that in any criminal matter  where the magistrate’s 

spouse was involved the magistrate would be disqualified from hearing that matter. The 

Court declined to extend a per se rule to other members of the police force.  The fact that the 

magistrate’s spouse was the chief of police of a small agency did not automatically disqualify 

the magistrate who could be otherwise neutral and detached from issuing a warrant sought by 

another member of the police force.   

   

In Tennant v. Marion Health Care Foundation, 194 W. Va. 97, 459 S.E.2d 374 

(1995), the Court held that a judge should disqualify himself or herself from any proceeding 

in which his impartiality might reasonably be questioned. The Court noted that the avoidance 

of the appearance of impropriety is as important in developing public confidence in the 

judicial system as avoiding actual impropriety and that the judge should take appropriate 

action to withdraw from a case in which the judge deems himself or herself biased or 

prejudiced. Tennant cited the commentary to former Canon 3E(1) which states that a judge  

should timely disclose on the record information which he/she believes the parties or their 

lawyers might consider relevant to the question of disqualification.  Litigants and counsel  
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should be able to rely on judges complying with the Code of Judicial Conduct.  There is no 

obligation imposed on counsel to investigate the facts known by the judge which could 

possibly disqualify the judge. The judge has a duty to disclose any facts even if the judge 

does not feel that they are grounds for disqualification sua sponte. 

 

Tennant also addressed the rule that a judge has an equally strong duty to sit where 

there is no valid reason for recusal.  In so doing, the Court set forth a balancing test between 

the two concepts. While giving consideration to the administration of justice and the 

avoidance of the appearance of unfairness, a judge must also consider whether cases may be 

unfairly prejudiced or delayed or discontent may be created through unfounded charges of 

prejudice or unfairness made against the judge. The Court noted that the standard for recusal 

is an objective one. Facts should be viewed as they appear to the well-informed, thoughtful 

and objective observer rather than the hypersensitive, cynical and suspicious person.    

 

Based upon the foregoing, the Commission is of the opinion that you may attend 

public meetings and speak only on your own behalf about your opposition to the transmission 

line.  You must not mention that you are a judge or be introduced as a judge. You may also 

represent yourself in any administrative or court proceeding concerning the matter, but again, 

you must not indicate that you are a judge or be introduced as a judge. You may give legal 

advice and draft or review documents for a member of your family including your cousins 

since you are close to them.   

 

Since you are clearly biased against the line, you should not preside over any matters 

involving or concerning the entity including but not limited to any condemnation proceedings 

occurring in your circuit.  Moreover, any other judge in your circuit would automatically be 

disqualified from presiding over any proceeding wherein you are a party.  If you choose to 

retain a lawyer to represent you in the matter, you must disclose the representation in each 

and every matter involving the lawyer or his firm until the representation has concluded or 

the legal fees have been paid in full -- whichever is longer.  If anyone objects to your 

presiding over the matter, you must follow Trial Court Rule 17. 

 

 The Commission hopes that this opinion fully addresses the issues which you have 

raised. Please do not hesitate to contact the Commission should you have any questions, 

comments or concerns.  

        

Sincerely, 

 

 
       Alan D. Moats, Chairperson 

       Judicial Investigation Commission 

 

 

 
ADM/tat  


