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     Re:     JIC Advisory Opinion 2024-26 

 

Dear                       : 

 

 Your request for an advisory opinion was recently reviewed by the Commission. You are 

asking follow-up questions to JIC Advisory Opinion 2024-25.  Specifically, you want to know: 

  

(1) May a judge, as an education service to his or her colleagues, provide a 

neutral and unbiased case synopsis, including a recitation of facts and a 

summary of possible new points of law or applications of existing law, 

following the release of a new opinion? As examples, this could be via 

an internal email to colleagues, or as part of an event organized by the 

Administrative Office’s Education Division. I note that Rule 2.9(A)(3) 

provides that judges may consult with each other to aid in carrying out 

their adjudicative responsibilities, as long as they do not receive factual 

information not in the record and abrogate their responsibility to decide 

the matter. Can you please confirm that the prohibition on “public” 

statements in Opinion No. 2024-25 does not include internal discussions, 

including any educational case synopsis regarding new opinions, among 

judges and judicial staff? 

 

Answer: The Commission unanimously finds that judges 

may as an education service to their colleagues 

provide a neutral and unbiased case synopsis as 

long as it truly is a synopsis and is done in a 

neutral and unbiased manner. We cannot say 

that all internal discussions are exempted from 

“public” statements pursuant to JIC Advisory 

Opinion 2024-25. While you correctly cite Rule 

2.9(A)(3), the analysis must consider the latter  
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half of Rule 2.10(A) dealing with judicial 

comments on pending and impending cases 

which states that “a judge [shall not] make any 

nonpublic statement that might substantially 

interfere with a fair trial or hearing” (emphasis 

added). The Rules contained within the Code of 

Judicial Conduct are meant to be read in pari 

materia. Therefore, all nonpublic discussions for 

purposes other than educational can only ever be 

considered on a case by case basis based on both 

Rules.   

  

2. May a judge cite to a new opinion during a hearing or in an order prior to 

the issuance of a mandate and the expiration of an appeal period? I note 

that Rule 2.10(D) provides that a judge may make public statements 

regarding pending or impending cases in the course of official duties. 

Can you please confirm that a judge may discuss the application of a new 

case during a proceeding or in an order as part of his or her official duties 

without violating the intent of Opinion No. 2024-25? 

   

Answer: Yes.  The Commission is unanimously of the 

opinion that this is the dividing line of 

acceptable public comment since drafting orders 

and opinions are part of a judge’s official duties 

as stated in Rule 2.10(D) and opinions/orders are 

subject to review.  Again, judges should be 

mindful that Rule 26(a) of the Rules of 

Appellate Procedure states that “[u]nless 

otherwise provided, an opinion or memorandum 

decision considering the merits of a case is not 

final until the mandate has been issued by the 

court.” 

 

 The Commission hopes that this opinion fully addresses the issues which you have raised. 

Please do not hesitate to contact the Commission should you have any questions, comments or 

concerns.  

        

Sincerely, 

 

 
       Alan D. Moats, Chairperson 

       Judicial Investigation Commission 

 
 

ADM/tat  


