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     Re:     JIC Advisory Opinion 2024-25 

 

Dear                : 

 

 Your request for an advisory opinion was recently reviewed by the Commission and 

the facts giving rise to it are as follows:   

 

For several years, you have done synopses for cases arising out of the appellate 

courts in West Virginia. With respect thereto, you often make observations about 

discernible trends in the law or offer comments going to consistencies with or departures 

from legal precedents.  You send these synopses via email to your fellow sitting judges of 

equal rank.  For approximately four years, you have also sent them to an organization 

consisting of approximately two sitting judges, one retired judge, one former judge of 

greater rank and five attorneys.  You want to know if it is permissible for you to send 

these synopses out to everyone “prior to the entry of a memorandum decision or signed 

opinion mandates or before the appeal period [to the Supreme Court of Appeals of West 

Virginia] has expired” without violating Rule 2.10 of the Code of Judicial Conduct.  Your  

concern is particularly rooted in West Virginia Rule of Appellate Procedure (“RAP”) 

26(a).  
 

To address your question, the Commission has reviewed Rule 2.10(A) of the Code of 

Judicial Conduct which provides: 

 

(A) A judge shall not make any public statement that might reasonably be 

expected to affect the outcome or impair the fairness of a matter 

pending or impending in any court or make any nonpublic statement 

that might substantially interfere with a fair trial or hearing.   
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The Code defines “pending matter” as one “that has commenced.  A matter continues to be 

pending through any appellate process until final disposition.   

 

 RAP 26(a) provides: 

 

Issuance of the mandate terminates jurisdiction in an action before 

the Intermediate Court or the Supreme Court, unless by order 

pursuant to Rule 25(a) a petition for rehearing may be filed after a 

mandate has issued. Unless otherwise provided, an opinion or 

memorandum decision considering the merits of a case is not final 

until the mandate has been issued by the court.   

 

RAP 25(a) states: 

 

A petition for rehearing may be filed within 30 days of release of any 

memorandum decision or opinion of the Intermediate Court or the 

Supreme Court that passes upon the merits of an action unless the time for 

filing is shortened or enlarged by order.  In those instances when the time 

period for issuance of the mandate is shortened and the clerk is directed to 

issue the mandate in accordance with the time frame, the Intermediate 

court or the intermediate Court or the Supreme Court shall set forth by 

order the deadlines for filing, if any.   
 

 Based upon the foregoing, the Commission finds that a judge may not publicly 

comment on any pending or impending case until it has been decided, the mandate has issued 

and any potential appeal period, including the time frame set forth in RAP 25(a) and 26(a), 

has expired.  The Commission hopes that this opinion fully addresses the issues which you 

have raised. Please do not hesitate to contact the Commission should you have any questions, 

comments or concerns.  

        

Sincerely, 

 

 
       Alan D. Moats, Chairperson 

       Judicial Investigation Commission 

 

 
ADM/tat  


