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     Re:     JIC Advisory Opinion 2024-19 

 

Dear Judge       : 

 

 Your request for an advisory opinion was recently reviewed by the Commission.  

The facts giving rise to your request are as follows: 

 

The West Virginia Secondary School Activities Commission (SSAC) is a private, 

voluntary, non-profit organization comprised of the principals or designees of state public 

and private secondary schools who have elected to delegate control, supervision and 

regulation of their interscholastic, band and robotics activities to the Commission.  This 

includes sports such as football.  Recently, a county board of education filed a petition for 

an injunction against SSAC regarding the high school football rating formula.  A circuit 

court granted the injunction which changed the playoff brackets for qualifying teams in 

all high school football classes.  Other court action is expected to follow. 

 

You are registered as a football official with SSAC. You have refereed high 

school football for 25 years.  Football officials, as well as all other officials in SSAC 

sanctioned sports, are independent contractors who generally contract directly with 

schools to officiate the athletic contests.  However, you pay dues to the SSAC and must 

meet their requirements for training, testing, etc.  Additionally, the playoff games 

themselves are assigned referees directly by SSAC, which pays them for those games.  

During your officiating career, you have been assigned by SSAC to 20-30 playoff games. 
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In JIC Advisory Opinion 2024-04, the Commission said that a judge cannot serve 

as a school coach since coaches are dependent on the Board of Education for the position 

and salary which, in turn, would conflict the judge off any Board of Education cases by 

virtue of the appearance issue alone.  However, the Commission said that judges can 

serve as referees since persons connected to competing schools shall not officiate unless 

all schools’ consent.   

 

Given this, you want to know if you can preside over any litigation involving 

SSAC that may occur now or in the future.  To address your question, the Commission 

has  reviewed Rule 2.11 of the Code of Judicial Conduct which provides in pertinent part: 

 

Rule 2.11 Disqualification 

 

(A) A judge shall disqualify himself or herself in any proceeding in 

which the judge's impartiality might reasonably be questioned, 

including but not limited to the following circumstances: . . . 

 

(1) The judge has a personal bias or prejudice 

concerning a party or a party’s lawyer, or personal 

knowledge of facts that are in dispute in the 

proceeding.  

 

Comment 2 to the Rule notes that “[a] judge's obligation not to hear or decide 

matters in which disqualification is required applies regardless of whether a motion to 

disqualify is filed.”  Comment 5 states that “[a] judge should disclose on the record 

information that the judge believes the parties or their lawyers might reasonably consider 

relevant to a possible motion for disqualification, even if the judge believes there is no 

basis for disqualification.” 

 
When a question of disqualification arises, an analysis must be made of when a 

current or former relationship causes a reasonable questioning of a judge’s impartiality.  

In State ex rel. Brown v. Dietrick, 191 W. Va. 169, 444 S.E.2d 47 (1994), the Court 

considered whether the circuit court was correct in holding that a search warrant issued 

by a magistrate was void because the magistrate was married to the Chief of Police and 

one of his officers had obtained the warrant.  The Court held that in any criminal matter 

where the magistrate’s spouse was involved the magistrate would be disqualified from 

hearing that matter. The Court declined to extend a per se rule to other members of the 

police force.  The fact that the magistrate’s spouse was the chief of police of a small 

agency did not automatically disqualify the magistrate who could be otherwise neutral 

and detached from issuing a warrant sought by another member of the police force.   
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In Tennant v. Marion Health Care Foundation, 194 W. Va. 97, 459 S.E.2d 374 

(1995), the Court held that a judge should disqualify himself or herself from any 

proceeding in which his impartiality might reasonably be questioned. The Court noted 

that the avoidance of the appearance of impropriety is as important in developing public 

confidence in the judicial system as avoiding actual impropriety and that the judge should 

take appropriate action to withdraw from a case in which the judge deems himself or 

herself biased or prejudiced. Tennant cited the commentary to former Canon 3E(1) which 

states that a judge should timely disclose on the record information which he/she believes 

the parties or their lawyers might consider relevant to the question of disqualification.  

Litigants and counsel should be able to rely on judges complying with the Code of 

Judicial Conduct.  There is no obligation imposed on counsel to investigate the facts 

known by the judge which could possibly disqualify the judge. The judge has a duty to 

disclose any facts even if the judge does not feel that they are grounds for disqualification 

sua sponte. 

 

Tennant also addressed the rule that a judge has an equally strong duty to sit 

where there is no valid reason for recusal.  In so doing, the Court set forth a balancing test 

between the two concepts.  While giving consideration to the administration of justice 

and the avoidance of the appearance of unfairness, a judge must also consider whether 

cases may be unfairly prejudiced or delayed or discontent may be created through 

unfounded charges of prejudice or unfairness made against the judge. The Court noted 

that the standard for recusal is an objective one. Facts should be viewed as they appear to 

the well-informed, thoughtful and objective observer rather than the hypersensitive, 

cynical and suspicious person.    

 

Based upon the foregoing, a majority of the Commission is of the opinion that 

you are disqualified from presiding over any matters involving SSAC. The Commission 

hopes that this opinion fully addresses the issues which you have raised. Please do not 

hesitate to contact the Commission should you have any questions, comments or 

concerns.  

        

Sincerely, 

 

 
       Alan D. Moats, Chairperson 

       Judicial Investigation Commission 

 

 
ADM/tat  


