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     Re:     JIC Advisory Opinion 2024-16 

 

Dear Magistrate      : 

 

 Your request for an advisory opinion was recently reviewed by the Commission.  

The factual scenario giving rise to the question is as follows:  You have served as a 

Magistrate in your home county for several years.  You opted not to run in the May 2024 

election so your service as a sitting magistrate will end after December 31, 2024.  You 

have applied to be a Senior Status Magistrate. You indicated that you would limit your 

service as a Senior Status Magistrate to counties other than the county in which you 

reside.  You would also like to serve as a substitute teacher in your home county.  You 

want to know if you can concurrently serve as a Senior Status Magistrate and a substitute 

teacher.   

 

To address you question the Commission has reviewed Rules 3.1 and 3.12 of the 

Code of Judicial Conduct which state: 

 

3.1 Extrajudicial Activities in General 

 

A judge may engage in extrajudicial activities, except as prohibited by law 

or this Code.  However, when engaging in extrajudicial activities a judge 

shall not: 

 

(A) Participate in activities that will interfere with the proper 

performance of the judge’s judicial duties; 
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(B) Participate in activities that will lead to the frequent 

disqualification of the judge; 

(C) Participate in activities that would appear to a reasonable person to 

undermine the judge’s independence, integrity and impartiality; 

 

3.12 Compensation for Extrajudicial Activities 

 

A judge may accept reasonable compensation for extrajudicial activities 

permitted by this Code or other law unless such acceptance would appear 

to a reasonable person to undermine the judge’s independence, integrity or 

impartiality.   

 

  Comment [1] to Rule 3.1 states: 

   

To the extent that time permits and judicial 

independence and impartiality are not compromised 

judges are encouraged to engage in appropriate 

extrajudicial activities.  Judges are uniquely 

qualified to engage in extrajudicial activities that 

concern the law, the legal system and the 

administration of justice, such as by speaking, 

writing teaching or participating in scholarly 

research projects.  In addition, Judges are permitted 

and encouraged to engage in educational, religious, 

charitable, fraternal or civic extrajudicial activities 

not conducted for profit, even when the activities do 

not involved Rule 3.7. 

 

Comment [1] to Rule 3.12 noted that a judge may accept fees or salaries for extrajudicial 

activities as long as they are “reasonable and commensurate with the task performed.”  

However, the judge must be mindful that “judicial duties take precedence over other 

activities.” Comment [2] states that extrajudicial compensation may be subject to public 

reporting.“  

 

In JIC Advisory Opinion 2024-04, we held that a sitting judge could not serve as a 

school coach since the latter is dependent upon the County School Board, an entity who 

regularly appears in Court as a party in a proceeding,  for the position and the salary.  The 

Commission found that the appearance issue was such that it would disqualify any sitting 

judge/coach from presiding over any matter involving the Board of Education.  For the 

same reason, the Commission is of the opinion that a sitting judge could not concurrently 

serve as a substitute teacher.    
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However, a senior status magistrate is different in that he/she is only called to 

serve on rare occasions when another magistrate in either their home county or any other 

jurisdiction in West Virginia is unable to serve for a finite period of time.  Since you will 

not serve as a senior status magistrate in your home county where you only will substitute 

teach, the Commission is of the opinion that you may concurrently serve in both 

capacities. However, you must always remember that your duties as a senior status 

magistrate take precedence over those of a substitute teacher. 

 

Thank you for your inquiry.  Please do not hesitate to contact the Commission 

should you have any further questions, comments or concerns.   

 

  

       Sincerely, 

        

 
 

Alan D. Moats, Chairperson 

Judicial Investigation Commission 

 

 

ADM: tat 


