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February 13, 2024 

 

 

 

 

 Re: JIC Advisory Opinion 2024-04 

 
Dear Judge : 

 Your request for an advisory opinion to Counsel was reviewed by the Judicial 

Investigation Commission. You want to know if judges can serve as certified 

referees/officials for WVSSAC sanctioned sports/summer activities and be paid for those 

services?  You also want to know if judges can serve as paid coaches for public middle 

schools and high schools?  

Specifically, you would be interested in refereeing football, basketball and/or 

baseball and coaching basketball. You presently help coach private spring and summer 

travel basketball (not school-affiliated).  You would like to coach during the regular 

school season and the summer and to referee school-sanctioned events as time permits. 

You also stated that these extrajudicial activities would only occur after normal work 

hours and weekends.  You indicated that you are not a certified referee presently but you 

have officiated summer league, little league, and non-school tournament games as a 

volunteer.   

Coaches for middle school and high school are employees of the Board of 

Education.  They sign employment contracts with the Board and are paid by the Board of 

Education.  Boards of Education are under the executive branch of government.  Referees 

are members of associations.  Your association would be the  Association.  

The schools arrange with the referees or association to assign referees.  The schools pay 

the referees.   For playoff games and state tournament games, you believe the WVSSAC 

itself pays the officials.  
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To address your questions, the Commission has reviewed Rules 3.1 and 3.12 of 

the Code of Judicial Conduct which state: 

3.1 Extrajudicial Activities in General 

A judge may engage in extrajudicial activities, except as prohibited by law 

or this Code.  However, when engaging in extrajudicial activities a judge 

shall not: 

(A) Participate in activities that will interfere with the proper 

performance of the judge’s judicial duties; 

(B) Participate in activities that will lead to the frequent 

disqualification of the judge; 

(C) Participate in activities that would appear to a reasonable person to 

undermine the judge’s independence, integrity and impartiality. 

Rule 3.12  Compensation for Extrajudicial Activities 

A judge may accept reasonable compensation for extrajudicial activities 

permitted by this Code or other law unless such acceptance would appear 

to a reasonable person to undermine the judge’s independence, integrity or 

impartiality. 

 Comment [1] to Rule 3.1 states: 

To the extent that time permits and judicial independence and 

impartiality are not compromised judges are encouraged to engage 

in appropriate extrajudicial activities.  Judges are uniquely 

qualified to engage in extrajudicial activities that concern the law, 

the legal system, and the administration of justice, such as by 

speaking, writing, teaching or participating in scholarly research 

projects.  In addition, judges are permitted and encouraged to 

engage in educational, religious, charitable, fraternal or civic 

extrajudicial activities not conducted for profit, even when the 

activities do not involve Rule 3.7. 

Comment [1] to Rule 3.12 noted that a judge may accept fees or salaries 

for extrajudicial activities as long as they are “reasonable and commensurate with 

the task performed.” However, the judge must be mindful that “judicial duties 

take precedence over other activities.”  Comment [2] states that extrajudicial 

compensation may be subject to public reporting. 
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In JIC Advisory Opinion 2011-23, the Commission gave advice to a  

judge who served as a volunteer coach1 without pay for his daughter’s grade 

school basketball team.  There was a change in protocol of how the volunteer 

coaches were selected; and for the first time, it became the responsibility of the 

County Board of Education to approve them.  The Commission held that the 

Judge could continue to serve as a volunteer coach but that he “would also be 

precluded from presiding over any cases involving the County Board of 

Education in order to ensure the public’s faith in the independence and 

impartiality in the judiciary.”   

A majority of the Judicial Investigation Commission has voted that a 

judge cannot serve as a school coach.  A judge’s first duty is to his/her position as 

a judge. Official judicial duties take precedence over all activities.  A coach is 

dependent upon the Board for the position and the salary.  The appearance issue is 

such that it would disqualify any judge/coach from presiding over any Board of 

Education case.  Since the judge would be automatically disqualified from 

presiding over cases involving the Board, he/she is precluded from serving as a 

coach.    To the extent that this advisory opinion is inconsistent with JIC Advisory 

Opinion 2011-23, the former opinion is overruled, and judges can no longer serve 

as either a paid or volunteer coach for a school system. 

Referees, like judges, are supposed to be neutral and detached.  Persons connected 

to competing schools shall not officiate unless all schools consent.  Therefore, the 

Commission is unanimously of the opinion that a judge can serve as a referee as long as 

he/she complies with the stated rules governing referees.    The Commission hopes that 

this opinion fully addresses the issues which you have raised. Please do not hesitate to 

contact the Commission should you have any questions, comments or concerns.  

 

Sincerely, 

 

 
 

       Alan D. Moats, Chairperson 

       Judicial Investigation Commission 

 

 
ADM/tat   

 
1 Since the release of the 2011 advisory opinion, volunteer coaches no longer exist in at least middle school 

or high school. 


