
 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION  
WV Judicial Tower - Suite 700 A  

4700 MacCorkle Ave., SE  
Charleston, West Virginia 25304  

(304) 558-0169 

March 17, 2023 

Re: JIC Advisory Opinion 2023-09  

Dear Magistrate : 

 

Your request for an advisory opinion to Counsel was recently reviewed by the 

Judicial Investigation Commission.  You serve as the designated Juvenile Referee in your 

county.  According to you there is a lack of training for law enforcement as it pertains to 

juveniles.  You are therefore interested in doing a class for all local law enforcement 

regarding juvenile matters.  You believe the class would last approximately two hours and 

that such items as the overall juvenile procedure of juvenile petitions, taking a minor into 

custody and detention hearings and the aftermath would be covered.  Importantly, you plan 

to bring all sides to the table to participate in the trainings including an assistant prosecutor, 

a public defender and a juvenile probation officer.  You want to know if this training is 

permissible pursuant to the Code of Judicial Conduct.   

To address your question, the Commission has reviewed Rules 3.1 and  3.7 
which provide in pertinent part: 

Rule 3.1 – Extrajudicial Activities in General 

A judge may engage in extrajudicial activities, except as prohibited by 
law or this Code.  However, when engaging in extrajudicial activities, a 
judge shall not:   
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(A) participate in activities that will interfere with the proper 
performance of the judge’s judicial duties; 

(B) participate in activities that will lead to frequent disqualification 
of the judge; 

(C) participate in activities that would appear to a reasonable person 
to undermine the judge’s independence, integrity or impartiality; 

(D) engage in conduct that would appear to a reasonable person to be 
coercive; or 

(E) make use of court premises, staff, stationary, equipment or other 
resources, except for incidental use for activities that concern the 
law, the legal, system, or the administration of justice, or unless 
such additional use is permitted by law.   

Rule 3.7 – Participation in Educational . . . Organizations and Activities 

(A) Subject to the requirements of Rule 3.1, a judge may participate 
in activities sponsored by organizations or governmental entities 
concerned with the law, the legal system or the administration of 
justice and those sponsored by or on behalf of educational, 
religious. Charitable, fraternal, or civic organizations not 
conducted for profit including but not limited to the following 
activities: . . . . 
 
(1) Appearing or speaking at . . . an event. . . .  

Given the topics that you are going to discuss, the fact that all parties including the 

public defender’s office will participating in the event the Commission is of the opinion that 

you may hold the training subject to the approval of the Chief Circuit Judge. The 

Commission also finds that the training should be held at a neutral location. We hope that 

this opinion fully addresses the issues which you have raised. Please do not hesitate to 

contact the Commission should you have any questions, comments or concerns. 

Sincerely, 

 
 

Alan D. Moats, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 

ADM/tat 




