
JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

January 11, 2022 

Re: JIC Advisory Opinion 2022-05 

Dear Judge 1 

Your recent request for an advisory opm10n was reviewed by the Judicial 
Investigation Commission. The facts giving rise to your request are as follows: From 
1997 through 2008, you served as a Family Law Master/Family Court Judge in 

Counties. Since 2009, you have served as a Temporary Family 
Court Judge and have been assigned to hear cases in Family Courts in 38 different 
counties over that period. Since 2017, your rate of assignments has declined to perhaps 4 
or 5 times per year. 

You currently practice law in domestic relations, criminal law, abuse and neglect, 
estate planning and general areas of law. You also do a significant amount of domestic 
mediation. You do not practice law in any county where you are serving as a Temporary 
Family Court Judge. 

You are not currently serving as a Temporary Family Court Judge in 
County, although you have in the past. Recently, you were asked to serve as an expert 
witness in a malpractice action filed in County against an attorney for his/her 
alleged failure to perform certain acts and/or obtain certain outcomes in a divorce action 
which occurred in County. You want to know if you can serve as an expert 
witness. 

To address your question, the Commission has reviewed Application V and Rules 
1.2, 1.3, 2.10 and 3.1 of the Code of Judicial Conduct which state: 
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Application V Pro Tempore Part-Time Judge 

A pro tempore part-time judge who serves or expects to serve once or only 
sporadically on a part-time basis under a separate appointment for each 
period of service or for each case heard is not required to comply: 

(A) except while serving as a judge, with Rules 2.4, 3.2, and 4.l(A); or 
(B) at any time with Rules 3.4, 3.S(A), 3.9, 3.10, and 3.1 l(B). 

Rule 1.2 -- Confidence in the Judiciary 

A judge shall act at all times in a manner that promotes public confidence 
in the independence, integrity, and impartiality of the judiciary, and shall 
avoid impropriety and the appearance of impropriety. 

Rule 1.3 - A voiding Abuse of the Prestige of Judicial Office 

A judge shall not abuse the prestige of judicial office to advance the 
personal or economic interests of the judge or others, or allow others to do 
so. 

Rule 2.10-Judicial Statements on Pending/Impending Cases 

(A) A judge shall not make any public statement that might reasonably 
be expected to affect the outcome or impair the fairness of a matter 
pending or impending in any court, or make any nonpublic 
statement that might substantially interfere with a fair trial or 
hearing. 

(B) A judge shall not, in connection with cases, controversies, or issues 
that are likely to come before the court, make pledges, promises or 
commitments that are inconsistent with the impartial performance 
of the adjudicative duties of judicial office. 

Rule 3.1- Extrajudicial Activities in General 

A judge may engage in extrajudicial activities, except as prohibited by law 
or this Code. However, when engaging in extrajudicial activities, a judge 
shall not: ... 

(A) participate in activities that will interfere with the proper 
performance of the judge's judicial duties; .... 
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(C) participate in activities that would appear to a reasonable person to 
undermine the judge's independence, integrity or impartiality; 

Based upon the foregoing, the Commission is of the opinion that you cannot serve 
as an expert witness in the proceeding. You would not be allowed to use your position as 
a Temporary Family Court Judge to bolster your opinions. Furthermore, the Commission 
believes that any testimony elicited from you would constitute comments on a pending 
matter in violation of Rule 2.10. Therefore, you cannot concurrently serve as a 
Temporary Family Court Judge and an expert witness. This decision is consistent with 
our holdings in JIC Advisory Opinion 2002-01 (senior status judge could not serve as an 
expert witness in attorney fee case) and JIC Advisory Opinion 2002-06 (sitting magistrate 
could not serve as an expert witness in civil litigation). 

We hope that this opinion fully addresses the issue which you have raised. Please 
do not hesitate to contact the Commission should you have any questions, comments or 
concerns or desire additional advice. 

Sincerely, 

Alit.:c:1= 
Judicial Investigation Commission 

ADM/tat 


