
JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

December 16, 2021 

Re: JIC Advisory Opinion 2021-21 

Dear Judge 

Your recent request for an advisory opinion was reviewed by the Judicial Investigation 
Commission at its December 10, 2021 meeting. Specifically, you want to know whether a judge 
and/or staff can accept a Christmas token/gift/gift card from the County Bench Bar 
Committee which consists of a number of family law attorneys and judges. You also want to 
know if the judge and/or court staff can accept Christmas tokens/gifts/gift cards from individual 
attorneys who appear before the family court. 

To address your questions, the Commission has reviewed 1.2, 3.13 and 3.15 of the Code 
of Judicial Conduct which provide: 

Rule 1.2 Confidence in the Judiciary 

A judge shall act at all times in a manner that promotes public confidence in the 
independence, integrity, and impartiality of the judiciary and shall avoid 
impropriety and the appearance of impropriety 

Rule 3.13 Acceptance and Reporting of Gifts, etc. 

(A) A judge shall not accept - or knowingly permit staff, court officials and 
others subject to the judge's direction and control to accept - any gifts, 
loans, bequests, benefits or other things of value, if acceptance is 
prohibited by law or would appear to a reasonable person to undermine 
the judge's independence, integrity, or impartiality. 

(B) Unless otherwise prohibited by law, or by paragraph (A), a judge may 
accept the following without publicly reporting such acceptance: 
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(1) items with little intrinsic value, such as plaques, certificates, 
trophies and greeting cards; 

(2) gifts, loans, bequests, benefits, or other things of value from 
friends, relatives, or other persons including lawyers, whose 
appearance or interest in a proceeding pending or impending 
before the judge would in any event require disqualification of 
the judge under Rule 2.11; 

(3) ordinary social hospitality: ... 

(C) Unless otherwise probited by law or by paragraph (A), a judge may 
accept the following items and must report such acceptance to the extent 
required by Rule 3.16 .... 
(3) gifts, loans, bequests, benefits, or other things of value, if the 

source is a party or other person, including a lawyer who has 
come or is likely to come before the judge, or whose interests 
have come or are likely to come before the judge. 

Rule 3.15 Reporting Requirements 

(A) A judge shall publicly report the amount or value or .. .. 

(2) gifts and other things of value as permitted by Rule 3.13(C) 
unless the value of such items, alone or in the aggregate with 
other items received from the same source in the same calendar 
year, does not exceed $150; 

Based upon the foregoing, the Commission is of the opinion that judges and/or staff 
members may accept Christmas tokens/gifts/gift cards from the Bench/Bar Committee and/or 
lawyers who may appear before the court as long as the amount of the tokens/gifts/gift cards does 
not exceed the amount set forth in the West Virginia Ethics Act. The Commission hopes that this 
opinion fully addresses the issues which you have raised. Please do not hesitate to contact the 
Commission should you have any questions, comments or concerns. 

Sincerely, 

ilr6l:c:1.~ 
Judicial Investigation Commission 

ADM/tat 


