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JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

November 26, 2019 

Re: JIC Advisory Opinion 2019-26 

Your recent request for an advisory op1111on was reviewed by the Judicial 
Investigation Commission. The factual scenario giving 1ise to your request is as fo llows: 

Your husband has a sister who is married to a lawyer. Your brother-in-law is in a 
pminership with another lawyer. They do some guardian ad /item ("GAL") work and are 
appointed by some of the other judges in County. You have been told by the 
other judges that the two lawyers are good GALs. You want to know if you can add your 
brother-in-law and/or his law partner to your rotation list of GALs and appoint him to 
abuse and neglect matters and/or summary proceedings whenever their turn occurs. You 
also want to know if your brother-in-law or his partner may appear in front of you if they 
are appointed by another judge to a case that ends up in your court. 

To address your first question the Commission has reviewed Rule 2. l3(A)(2) of 
the Code of Judicial Conduct which states that "in making administrative appointments, a 
judge shall avoid nepotism, favoritism and unnecessary appointments" Nepotism means 
"the appointment or hiring of any relative within the third degree of relationship of either 
the judge or the judge's spouse or domestic partner, or spouse or domestic pa1iner of such 
relative." Third degree of relationship includes "brother" and "sister." Based upon Rule 
2. l 3(A)(2), you are not able to appoint yow- brother-in-law or his partner to any cases in 
your courtroom even if they were on a rotation list because such action, no matter how 
painstakingly fair you are in the process, may still create in the public's mind the 
appearance that the selections occurred because of nepotism. 
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With respect to your second question concerning disclosure/disqualification of 
GAL cases involving your brother-in-law and or his law partner, the Commission has 
reviewed Rule 2.11 (A)(2) of the Code which states: 

(A) A judge shall disqualify himself or herself in any proceeding in 
which the judge's impa1iiality might reasonably be questioned, 
including but not limited to the following circumstances: 

(2) The judge knows that the judge, the judge's spouse 
or domestic partner, or a person within the third 
degree of relationship to either of them or the 
spouse or domestic partner of such person is: ... (b) 
acting as a lawyer in the proceeding; (c) a person 
who has more than a de minimis interest that could 
be substantially affected by the proceeding ... 

Conunent 2 to the Rule notes that "[a] judge's obligation not to hear or decide 
matters in which disqualification is required applies regardless of whether a motion to 
disqualify is filed." Comment 5 states that " [a] judge should disclose on the record 
information that the judge believes the parties or their lawyers might reasonably consider 
relevant to a possible motion for disqualification, even if the judge believes there is no 
basis for disqualification." 

When a question of disqualification arises an analysis must be made of when a 
cun-ent or former relationship causes a reasonable questioning of a judge's impartiality. 
In State ex rel. Brown v. Dietrick, 191 W. Va. 169, 444 S.E.2d 47 (1994), the Court 
considered whether the circuit court was correct in holding that a search wanant issued 
by a magistrate was void because the magistrate was married to the Chief of Police and 
one of his officers had obtained the warrant. The Court held that in any criminal matter 
where the magistrate's spouse was involved the magistrate would be disqualified from 
hearing that matter. The Court declined to extend a per se rule to other members of the 
police force. The fact that the magistrate's spouse was the chief of police of a small 
agency did not automatically disqualify the magistrate who could be otherwise neutral 
and detached from issuing a wanant sought by another member of the police force. 

In Tennant v. Marion Health Care Foundation, 194 W. Va. 97, 459 S.E.2d 374 
( 1995), the Court held that a judge should disqualify himself or herself from any 
proceeding in which his impartiality might reasonably be questioned. The Collli noted 
that the avoidance of the appearance of impropriety is as important in developing public 
confidence in the judicial system as avoiding actual impropriety and that the judge should 
take appropriate action to withdraw from a case in which the judge deems himself or 
herself biased or prejudiced. Tennant cited the commentary to former Canon 3E(l) which 
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states that a judge should timely disclose on the record information which he/she believes 
the parties or their lawyers might consider relevant to the question of disqualification. 
Litigants and counsel should be able to rely on judges complying with the Code of 
Judicial Conduct. There is no obligation imposed on counsel to investigate the facts 
known by the judge which could possibly disqualify the judge. The judge has a duty to 
disclose any facts even if the judge does not feel that they are grounds for disqualification 
sua sponte. 

Tennant also addressed the rule that a judge has an equally strong duty to sit 
where there is no valid reason for recusal. In so doing, the Court set forth a balancing test 
between the two concepts. While giving consideration to the administration of justice and 
the avoidance of the appearance of unfairness, a judge must also consider whether cases 
may be unfairly prejudiced or delayed or discontent may be created through unfounded 
charges of prejudice or unfairness made against the judge. The Coutt noted that the 
standard for recusal is an objective one. Facts should be viewed as they appear to the 
well-informed, thoughtful and objective observer rather than the hypersensitive, cynical 
and suspicious person. 

Based upon the foregoing, the C01mnission is of the opinion that you are per se 
disqualified from any matter involving your brother-in-law. However, the Co1mn.ission 
believes that you must disclose the nature of your relationship with the brother-in-law's 
law partner on the record whenever he appears before you pursuant to Rule 2.11 (C) of the 
Code and follow Ttial Court Rule 17 .01, et seq. wherever appropriate. Patticular attention 
should be paid to any matters where your brother-in-law may have more than a de 
minimis interest in the outcome of the matter by vi1tue of the partnership, which would by 
necessity involve infant sutmnary proceedings or other non-court appointed work. 

The Commission hopes that this opinion fully addresses the issues which you 
have raised. Please do not hesitate to contact the Commission should you have any 
questions, comments or concerns. 

ADM/tat 

Sincerely, 

t/1;.,-~ 71a-~ 
Alan D. Moats, Chairperson 
Judicial Investigation C01m11ission 


