
JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

October 30, 20 l 9 

Re: JIC Advisory Opinion 2019-22. 

Dear Judge 

Your recent request for an advisory opm1on was reviewed by the Judicial 
Investigation Commission. The factual scenario giving rise to your request is as follows: 

You are an elected circuit cmut judge. Your husband has announced his candidacy 
for Governor. You want to know what, if anything, you may do in connection with your 
husband' s campaign. Specifically, you want to know (1) if you can attend fundraisers; (2) if 
you can attend fundraisers in your own home that are being held by your husband; (3) if you 
can appear in campaign ads and photos as long as you are not identified as a judge; ( 4) 
whether you can appear with your husband and other family members at other political 
events such as parades; and (5) whether you can fo1mally introduce your husband and talk 
about him as a husband and father at fundraisers or other political -functions. 

To address your question, the Commission has reviewed various provisions of Rule 
4. l(A) and Rule 4.2(B) of the Code of Judicial Conduct. Rule 4. l(A) states: 

(A) Except as pennitted by law, or by Rules 4.2, 4.3 and 4.4, a judge or a 
judicial candidate shall not: .... 

(3) publicly endorse or oppose a candidate for any public office; 
( 4) solicit funds for a political organization or a candidate for 

public office; .... 

Rule 4.2(B)(3) states that "[a] judge or candidate subject to public election may, except as 
prohibited by law attend or purchase tickets for dinners or other events sponsored by a 
political organization or candidate for public office." 
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Comment [5] to Rule 4.1 states: 

Although members of the families of judges and judicial candidates 
are free to engage in their own political activity including running for 
public office, there is no "family exception" to the prohibition in 
paragraph (A)(3) against a judge or candidate publicly endorsing 
candidates for public office. A judge or judicial candidate must not 
become involved in, or publicly associated with a family member' s 
political activity or campaign for public office. To avoid public 
misunderstanding, judges and judicial candidates should take, and 
should urge members of their families to take reasonable steps to 
avoid any implication that they endorse any family member's 
candidacy or other political activity. 

Based upon the foregoing, the Commission finds that consistent with Rule 4.2(B)(3) 
you may attend fundraisers for your husband outside the marital home. However, you may 
not attend a fundraiser put on by your husband in your marital home as the public may 
construe that you are endorsing your spouse or soliciting funds on his behalf which is clearly 
prohibited by Rules 4.1 (A)(3) and ( 4). Likewise, for the same reasons, you may not appear in 
a parade 1 with your husband and may not introduce him or speak about him at campaign 
events. Consistent with prior opinions, your name and photograph may appear in your 
husband's campaign literature or other official campaign photographs as long as you are not 
identified as a judge. As to any other campaign activity, the Commission will have to review 
the matter(s) on a case by case basis to dete1mine what is acceptable and what would 
constitute a violation of the Code of Judicial Conduct. You should be mindful that acceptable 
conduct will be nanow since the Code only pennits limited conduct on the part of a judge in 
other individual' s campaign activities. 

It is hoped that this opinion fully addresses the issues which you have raised. If there 
is any fwther question regarding this matter do not hesitate to contact the Commission. 

ADM/tat 

Sincerely, 

Alan D. Moats, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 

1 To the extent that this opinion is inconsistent with JIC Advisory Opinion 6/ 19/1991 on a judge's ability to 
appear in a parade with a spouse running for office, J lC Advisory Opinion 6/ I 9/ 1991 is overruled 
(emphasis added). 


