
Dear 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

May 9, 2019 

Re: JlC Advisory Opinion 2019-12 

Your recent request for an advisory opm,on was reviewed by the Judicial 
fnvestigation Commission. The factual scenario giving rise to your request is as follows: 

In February 2018, you formed a non-profit called 
You have served as the President of the Board of Directors since 

the non-profit was formed. The initial purpose of was to obtain a closed middle 
school from the local board of education. The board ended up donating the property to 

The board also entered into a lease-back agreement with to use the 
property. You signed the agreement on behalf of MTCC. The agreement renews 
automatically on the same terms and conditions yearly through the 2020-21 school year. 

has also entered into year to year user agreements with organizations such 
as little league football, basketball, baseball and wrestling, girl scouts and boy scouts. It 
has also arranged for shorter te1m user agreements with entities such as 

and daily rentals for parties and other events. also 
engages in fundraising. Money from these avenues is used to provide a scholarship and 
to conduct events like summer leagues and camps. 

is a completely volunteer organization. There are no paid employees. 
Along with several community volunteers, another board member and you handle most 
of the day-to-day activities. You open the facil ities for renters on occasion, help clean the 
facilities, make repairs, stock supplies and arrange for volunteers. 
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You took office as a circuit court judge on January 2, 2019, after being appointed 
by the governor on December 7, 2018. Prior to becoming judge, you signed the legal 
documents and contracts for You also engaged in fundraising. After becoming 
judge, you ceased these activities. However, you continue to communicate with 
prospective daily renters and have finalized terms of a user agreement/ lease with 
You are also an authorized signor for checks and have signature authority with respect to 
the investment account. 

You want to know if you can continue with your present involvement with 
You also want to know if you can be present at fundraising events/dinners and be 

present at press events publicizing donations made to Lastly, you want to know 
what, if any, disclosures would be necessary if you continue to be affiliated with 

To address your questions, the Judicial lnvestigation Commission has reviewed 
Rules 1.2 and 3.7 of the Code of Judicial Conduct. Rule 1.2 states that "[a] judge shall act 
at all times in a manner that promotes public confidence in the independence, integrity 
and impartiality of the judiciary, and shall avoid impropriety and the appearance of 
impropriety." This standard applies to both the professional and personal conduct of a 
judge. Comment [2] to the Rule states that "[a] judge should expect to be the subject of 
public scrntiny that might be viewed as burdensome if applied to other citizens and must 
accept the restrictions imposed by the Code." Comment [3] notes that "[ c ]onduct that 
compromises or appears to compromise the independence, integrity and impartiality of a 
judge undermines public confidence in the judiciary." Comment [5] sets forth the test for 
appearance of impropriety - "whether the conduct would create in reasonable minds a 
perception that the judge violated this Code or engaged in other conduct that reflects 
adversely on the judge's honesty, impartiality, temperament, or fitness to serve as a 
judge." 

Rule 3.7 allows judges to participate in charitable organizations with some 
caveats. Rule 3.7(A)(l) lets judges assist charitable organizations in the management and 
investment of the organization's funds. Rule 3.7(A)(2) allows judges to solicit 
contributions "for such an organization or entity but only from members of a judge's 
family, or from judges over _whom the judge does not exercise supervisory or appellate 
authority." Rule 3.7(A)(4) states that a judge can appear at a program used in connection 
with an organization event, "But if the event serves a fundraising purpose, the judge may 
pa1ticipate only if the event concerns the law, the legal system or the administration of 
justice." Rule 3.7(A)(6) states that a judge may serve as an officer, director, trustee, or 
nonlegal advisor of such an organization unless it is likely that the entity will be engaged 
in proceedings that would come before the judge or any court subject to the appellate 
jurisdiction of the court where the judge is a member. Comment [3] to the Rule provides: 
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Mere attendance at an event, whether or not the event serves a fund­
raising purpose, does not constitute a v iolation of paragraph (A)( 4). It is 
also generally permissible for a judge to serve as an usher or a food server 
or preparer, or to perform similar functions, at fundraising events 
sponsored by educational, religious, charitable, fraternal, or civic 
organizations. Such activities are not solicitation and do not present an 
element of coercion or abuse the prestige of judicial office. 

Based upon the foregoing, the Commission is of the opinion that you may 
continue to serve as President of the board with some caveats. As you correctly 
determined, you cannot be the signatory for any legal documents, contracts, rental 
agreements, etc. You should not engage in any negotiations with prospective 
renters/leaseholders as it might be misconstrued by members of the public, however 
wrong they may be, that you are practicing law in violation of Rule 3.10 of the Code of 
Judicial Conduct. If a court case comes before you involving an renter or 
leaseholder who has an active agreement signed by you, you should disclose the same on 
the record and follow Trial Court Rule 17 where applicable. You also cannot engage in 
any fundraising for except for family members and judges of equal or greater 
rank. You should no longer serve as the authorized signor for checks or have signature 
authority with respect to the entity's investment account. Lastly, you may attend dinners 
or fundraisers for the organization but you should refrain from any participation in press 
events publicizing donations to Beyond these admonitions, you are otherwise 
free to pa11icipate as a board member of 

It is hoped that this opinion fully addresses the issues which you have raised. 
Please do not hesitate to contact the Commission if you have any other questions 
regarding this matter. 

AMD/tat 

Sincerely, 

a&-v? 
The Honorable Alan D. Moats, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


