
Dear 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

March 29, 2019 

Re: JIC Advisory Opinion 2019-10 

Your recent request for an advisory op11uon was reviewed by the Judicial 
Investigation Commission. The factual scenario giving rise to your request is as follows: 

Your birthday is in May. Your spouse/domestic partner is planning a birthday 
celebration for you and as many as sixty family members and close friends will be in 
attendance. Some of the attendees are lawyers - one of whom presently practices family 
law in your jmisdiction. You have told your invited guests that you do not want any gifts 
for the occasion. 

One of your closest friends wants to honor you by establishing an endowed 
charitable fund in your name to be managed by the Greater Kanawha Valley Foundation. 
The Foundation accepts donor-directed funds for charitable purposes. Generally, the 
Foundation will accept a fund with an initial amount of around $3,000.00, with the 
understanding that it will expect the fund to increase to a minimum of $10,000.00 in tluee 
to five years. The purpose of your cha1itable fund would be to benefit animal rescue 
organizations such as the 501 (c)(3) Animal Rescue Coalition (B.A.R.C.). Your 
friend plans to solicit donations from the paiiy's guests. At present, your spouse/domestic 
partner is aware of your friend's plan, but you know nothing of the venture as it is being 
kept as a surprise for your birthday. 

The following questions have been posed in relation to the proposed gift. (1) 
Would the mere establishment of the charitable fund in your name violate any provisions 
of the Code of Judicial Conduct? (2) Prior to your learning of the existence of the fund, 
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would it violate any provision of the Code to solicit or accept contributions from close 
friends? (3) Prior to your learning of the existence of the fund, would it violate any 
provision of the Code to accept contributions from attorney friends who do not practice 
family law in your Circuit? (4) Would the attorney who practices fami ly law in your 
circuit or his/her spouse/domestic partner be able to donate? (5) After learning of the 
fund, is it okay for future funds to be donated provided you do not personally solicit any 
contributions? (6) After learning of the fund, what involvement, if any, can you have in 
pa1ticipating in decisions regarding which animal rescue organizations could benefit from 
the fund? 

To address your questions, the Judicial Investigation Commission has reviewed 
Rules 1.2, 3.7 and 3.13 of the Code of Judicial Conduct. Rule 1.2 states that "[a] judge 
shall act at all times in a manner that promotes public confidence in the independence, 
integrity and impartiality of the judiciary, and shall avoid impropriety and the appearance 
of impropriety." This standard applies to both the professional and personal conduct of a 
judge. Comment [2] to the Rule states that "[a] judge should expect to be the subject of 
public scrutiny that might be viewed as burdensome if applied to other citizens and must 
accept the restrictions imposed by the Code." Comment [3] notes that "[c]onduct that 
compromises or appears to compromise the independence, intef,'Tity and impartiality of a 
judge undennines public confidence in the judiciary." Comment [5] sets forth the test for 
appearance of impropriety - "whether the conduct would create in reasonable minds a 
perception that the judge violated this Code or engaged in other conduct that reflects 
adversely on the judge's honesty, impartiality, temperament, or fitness to serve as a 
judge." 

Rule 3. 7 allows judges to participate in charitable organizations with some 
caveats. Rule 3.7(A)(2) allows judges to solicit contributions "for such an organization 
or entity but only from members of a judge's family, or from judges over whom the judge 
does not exercise supervisory or appellate authority." Rule 3.7(A)(5) states that a judge 
can make recommendations to such a public or private fund-granting organization or 
entity in connection with its programs and activities, "but only if the organization or 
entity is concerned with the law, the legal system, or the administration of justice." 

Rule 3.13(A) precludes a judge from accepting a gift or other thing of value if 
acceptance is "prohibited by law or would appear to a reasonable person to undennine the 
judge's independence, integrity, or impa1tiality." Rule 3.13(B)(2) allows a judge to 
accept a gift or other thing of value without reporting it "from friends, relatives, or other 
persons including lawyers, whose appearance or interest in a proceeding pending or 
impending before the judge would in any event require disqualification of the judge 
under Rule 2.11." Rule 3.13(C) states that a judge may accept a gift or other thing of 
value and repo1t as required by Rule 3.15 "if the source is a party or other person 
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including a lawyer, who has come or is likely to come before the judge, or whpse 
interests have come or are likely to come before the judge." 

Comment [l] to Rule 3.13 states that: 

Whenever a judge accepts a gift or other thing of value ... there is 
a risk that the benefit might be viewed as intended to influence the 
judge's decision in a case. . . . Paragraph (B) identifies 
circumstances in which the risk that the acceptance would appear 
to undermine the judge's independence, integrity, or impmtiality is 
low .... As the value of the benefit or the likelihood that the 
source of the benefit will appear before the judge increases, the 
judge is either prohibited under paragraph (A) from accepting the 
gift, or required under paragraph (C) to publicly report it. 

Comment [2] provides: 

Gift-giving between friends and relatives is a common occurrence, 
and ordinarily does not create an appearance of impropriety or 
cause reasonable persons to believe that the judge's independence, 
integrity, or impartiality has been compromised. In addition, when 
the appearance of friends or relatives in a case would require the 
judge's disqualification under Rule 2.11, there would be no 
opportunity for a gift to influence the judge's decision-making. 
Paragraph (B)(2) places no restrictions upon the ability of a judge 
to accept gifts or other things of value from friends or relatives 
under these circumstances, and does not require public reporting. 

C01mnent [ 4] affirms that Rule 3 .13 "applies only to acceptance of gifts or other 
things of value by a judge." Yet, the Comment also expresses concern when a gift is 
given to the judge's spouse, domestic partner or person residing in the judge's household: 

[I]t may be viewed as an attempt to evade Rule 3.13 and influence the 
judge indirectly. Where the gift or benefit is being made primarily to such 
other persons, and the judge is merely an incidental beneficiary, this 
concern is reduced. A judge should, however, remind family and 
household members of the restrictions imposed upon judges, and urge 
them to take these restrictions into account when making decisions about 
accepting such gifts or benefits. 

Based upon the foregoing, the Co1mnission is of the opinion that a charitable fund 
in your name to benefit animal rescue organizations, although noble, would violate Rules 
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1.2 and 3.7(A)(2) and (5) and is therefore impennissible. First, the request for donations 
are not limited to family members or judges of equal or greater rank. Second and more 
importantly, while the solicitations would not actually be made by you, your name would 
be used from the outset to secure donations. Therefore, members of the public might 
reasonably conclude, however w'rong they may be, that you personally are soliciting the 
funds. You also could not make any recommendations about the funding since the 
organization that the donations would go to does not involve the law, the legal system or 
the administration of justice. 

Nonetheless, the Commission believes that pursuant to Rule 3.13 it would be 
permissible for the group to make a one-time donation in your honor to an organization 
like as long as neither you nor your spouse/domestic partner solicit the funds_. 
Given that one of the potential donees is a lawyer who presently appears in the 
Circuit Family Court, he/she should not participate in order to avoid any appearance of 
attempting to gain influence over you. 

It is hoped that this opinion fully addresses the issues which you have raised. 
Please do not hesitate to contact the Commission if you have any other questions 
regarding this matter. 

AMO/tat 

Sincerely, 

The Honorable Alan D. Moats, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


