
Dear 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

February 6, 2018 

Re: JIC Advisory Opinion 2018-04. 

Your recent request for an advisory opm10n was reviewed by the Judicial 
Investigation Commission. You want to know if you can serve as an 
Executor/Administrator of your great nephew's estate. You are close with the boy's 
parents and had a familial relationship with your great nephew. You do not propose to 
act as an attorney but only as the personal representative. You have also assured that the 
duties associated with personal representative will in no way interfere in any way with 
your judicial duties. You also want to know if you may receive the statutorily mandated 
compensation of up to 5% for your service. 

To address the questions, the Commission has reviewed Rules 3.8 and 3.12 of the 
Code of Judicial Conduct which provide: 

Rule 3.8 - Appointment to Fiduciary Positions 

(A) A judge shall not accept an appointment to serve in a fiduciary 
position, such as executor, administrator, trustee, guardian, 
attorney in fact or other personal representative, except for the 
estate, trust, or person of a member of the judge's family, and then 
only if such service will not interfere with the proper performance 
of judicial duties. 

(B) A judge shall not serve in a fiduciary position if the judge as 
fiduciary will likely be engaged in proceedings that would 
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ordinarily come before the judge, or if the estate, trust, or ward 
becomes involved in adversary proceedings in the court on which 
the judge serves, or one under its appellate jurisdiction. 

(C) A judge acting in a fiduciary capacity shall be subject to the same 
restrictions on engaging in financial activities that apply to a judge 
personally. 

Rule 3.12 - Compensation for Extrajudicial Activities 

A judge may accept reasonable compensation for extrajudicial activities 
permitted by this Code or other law unless such acceptance would appear 
to a reasonable person to undermine the judge's independence, integrity, 
or impartiality. 

The Comment to Rule 3.8 states: 

A judge should recognize that other restrictions imposed by this 
Code may conflict with a judge's obligations as a fiduciary; in 
such circumstances, a judge should resign as fiduciary. For 
example, serving as a fiduciary might require frequent 
disqualification of a judge under Rule 2.11 because a judge is 
deemed to have an economic interest in shares of stock held by a 
ttust if the amount of stock held is more than de minimis. 

Meanwhile, Comment [1] to Rule 3.12 notes that ajudge is permitted to "accept ... fees. 
. . for . . . extrajudicial activities provided the compensation is reasonable and 
commensurate with the task performed. The judge should be mindful, however, that 
judicial duties must take precedence over other activities." Comment [2] states that 
"compensation derived from extt·ajudicial activities may be subject to public repo1ting." 

Rule 3 .8 clearly forbids a judicial officer from serving as a fiduciary except in a 
very limited circumstance involving a family member and only if it does not interfere 
with his or her regular judicial duties. The situation involves your great nephew which 
falls outside the definition of a member of the judge's family set fo1th in the Code to 
mean "a spouse, domestic pa1tner, child grandchild, parent, grandparent, or other relative 
or person with whom the judge maintains a close familial relationship ( emphasis 
added). Typically, a close familial relationship extends to the "third degree of 
relationship" which includes the following persons according to the Code: "great­
grandparent, grandparent, parent, uncle, aunt, brother sister, child, grandchild, great­
grandchild, nephew and niece." However, in JIC Advisory Opinion 2014-01, the 
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Commission extended "close familial relationship" to an extended family member with 
whom a judge has a close relationship or a friend who the judge treats like a member of 
the family. 

Rule 3.12 also permits you to accept the statutorily mandated fee of up to 5% for 
your service. However, you are reminded, that pursuant to Rule 3.15, you must repo1t 
any such compensation received on the extra-judicial compensation form. 

Based upon the foregoing, a majority of the Commission finds that you can serve 
as executor for your great nephew's estate and that you may be compensated for such 
pursuant to State law. If there is any further question regarding this matter do not hesitate 
to contact the Commission. 

REW/tat 

Sincerely, 

1L 
Ronald E. ilson, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


