
Dear 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

May 8, 2017 

Re: JIC Advisory Opinion 2017-12 

Your request for an advisory opm1011 was recently reviewed by the Judicial 
Investigation Commission. The factual scenario giving rise to your request is as follows: 
You were elected to your position in May 2016 and took office on January 1, 2017. 
Lawyers for the local WVDHHR/Bureau for Child Support Enforcement ("BCSE") 
routinely appear before you. For a couple of years in the 1990s, one of the lawyers 
worked as an associate in a law firm where you were a paiiner. In 2015, you briefly 
represented the same lawyer in a domestic matter, appearing at one hearing that lasted for 
approximately one hour. More recently, the lawyer served on your campaign committee 
for Family Comt Judge. You want to know if you are disqualified from handling any 
cases involving this BCSE attorney. 

To address your question, the Commission has reviewed Rule 2.11 of the Code of 
Judicial Conduct which provides in pertinent part: 

A judge shall disqualify himself or herself in any proceeding in which the 
judge's impatiiality might reasonably be questioned, including but not 
limited to the following circumstances: 
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(1) The judge has a personal bias or prejudice 
concerning a party or a party's lawyer, or personal 
knowledge of facts that are in dispute in the 
proceeding. 

(2) The judge knows that the judge, the judge's spouse 
or domestic partner, or a person within the third 
degree of relationship to either of them, or the 
spouse or domestic pa1tner of such a person is (a) a 
patty to the proceeding or an officer, director, 
general partner, managing member, or trustee of a 
party, (b) acting as a lawyer in the proceeding; ( c) a 
person who has more than a de minimis interest that 
could be substantially affected by the proceeding; or 
( d) likely to be a material witness in the proceeding. 

(C) A judge subject to disqualification under this Rule, other than for 
bias or prejudice under paragraph (A)(l ), may disclose on the 
record the basis of the judge's disqualification and may ask the 
parties and their lawyers to consider, outside the presence of the 
judge and court personnel, whether to waive disqualification. If, 
following the disclosure, the parties and lawyers agree, without 
participation by the judge or comt personnel, that the judge should 
not be disqualified, the judge may pmticipate in the proceeding. 
The agreement shall be incorporated into the record of the 
proceeding. 

Comment 2 to the Rule notes that "[a] judge's obligation not to hear or decide 
matters in which disqualification is required applies regardless of whether a motion to 
disqualify is filed." Co1mnent 5 states that "[a] judge should disclose on the record 
information that the judge believes the parties or their lawyers might reasonably consider 
relevant to a possible motion for disqualification, even if the judge believes there is no 
basis for disqualification." 

When a question of disqualification arises an analysis must be made of when a 
current or former relationship causes a reasonable questioning of a judge's impartiality. 
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In State ex rel. Brm11n v. Dietrick, 191 W. Va. 169, 444 S.E.2d 47 (1994), the Court 
considered whether the circuit comt was correct in holding that a search wanant issued 
by a magistrate was void because the magistrate was married to the Chief of Police and 
one of his officers had obtained the warrant. The Court held that in any criminal matter 
where the magistrate's spouse was involved the magistrate would be disqualified from 
hearing that matter. The Comt declined to extend a per se rule to other members of the 
police force. The fact that the magistrate's spouse was the chief of police of a small 
agency did not automatically disqualify the magistrate who could be otherwise neutral 
and detached from issuing a warrant sought by another member of the police force. 

In Tennant v. Marion Health Care Foundation, 194 W. Va. 97, 459 S.E.2d 374 
(1995), the Court held that a judge should disqualify himself or herself from any 
proceeding in which his impartiality might reasonably be questioned. The Comt noted 
that the avoidance of the appearance of impropriety is as important in developing public 
confidence in the judicial system as avoiding actual impropriety and that the judge should 
take appropriate action to withdraw from a case in which the judge deems himself or 
herself biased or prejudiced. Tennant cited the commentary to former Canon 3E(l) which 
states that a judge should timely disclose on the record information which he/she believes 
the parties or their lawyers might consider relevant to the question of disqualification. 
Litigants and counsel should be able to rely on judges complying with the Code of 
Judicial Conduct. There is no obligation imposed on counsel to investigate the facts 
known by the judge which could possibly disqualify the judge. The judge has a duty to 
disclose any facts even if the judge does not feel that they are grounds for disqualification 
sua sponte. 

Tennant also addressed the rule that a judge has an equally strong duty to sit 
where there is no valid reason for recusal. In so doing, the Court set forth a balancing test 
between the two concepts. While giving consideration to the administration of justice 
and the avoidance of the appearance of unfairness, a judge must also consider whether 
cases may be unfairly prejudiced or delayed or discontent may be created through 
unfounded charges of prejudice or unfairness made against the judge. The Court noted 
that the standard for recusal is an objective one. Facts should be viewed as they appear to 
the well-info1med, thoughtful and objective observer rather than the hypersensitive, 
cynical and suspicious person. 

Based upon the foregoing, it is the decision of the Commission that you are not 
disqualified from handling cases involving the BCSE attorney. However, the 
Commission is of the opinion that you should fully disclose the nature of the relationship 
with the attorney and follow the tenets of Rule 58 of the Rules of Practice and Procedure 
for Family Court and West Virginia Trial Court Rule 17 where applicable. 
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We hope this opinion fully addresses the issue which you raised. If there is any 
fmther question regarding this matter do not hesitate to contact the Commission. 

REW: tat 

Sincerely, 

Ronald E. Wilson Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


