
 
 

January 6, 2017 

 

 

 

Honorable Stephen O. Callaghan 

Judge of the 28th Judicial Circuit 

Nicholas County Courthouse 

700 Main Street 

Summersville, WV 26651 

 

 Re: JIC Advisory Opinion 2017-01. 

 

Dear Judge Callaghan: 

 

 Your recent request for an advisory opinion was reviewed by the Judicial 

Investigation Commission. The factual scenario giving rise to your request is as follows: You 

took the bench as Judge for the 28th Judicial Circuit in Nicholas County on January 1, 2017.  

Your wife currently serves as Guardian ad Litem for several abuse and neglect cases and 

several adoption cases arising therefrom which are pending in Nicholas County.  You want to 

know if you can preside over any of these cases since your wife serves as Guardian.   

 

  The Commission has reviewed Rules 1.2, 2.11(A)(1) and (2) and 2.11(C) of the Code 

of Judicial Conduct to address the question which you have raised: 

 

Rule 1.2    Confidence in the Judiciary 

 

A judge shall act at all times in a manner that promotes public confidence in 

the independence, integrity and impartiality of the judiciary, and shall avoid 

impropriety and the appearance of impropriety. 
 

Rule 2.11  Disqualification 

(A) A judge shall disqualify himself or herself in any proceeding in which 

the judge's impartiality might reasonably be questioned, including but 
not limited to the following circumstances:  
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1. The judge has a personal bias or prejudice concerning a party or a 

party's lawyer, or personal knowledge of facts that are in dispute in 
the proceeding. 

2. The judge knows that the judge, the judge's spouse or domestic 

partner, or a person within the third degree of relationship to either of 

them, or the spouse or domestic partner of such a person is: (a) a party 

to the proceeding, or an officer, director, general partner, managing 

member, or trustee of a party; (b) acting as a lawyer in the 

proceeding; (c) a person who has more than a de minimis interest that 

could be substantially affected by the proceeding; or (d) likely to be a 
material witness in the proceeding. 

. . . . 

(C) A judge subject to disqualification under this Rule, other than for bias 

or prejudice under paragraph (A)(1), may disclose on the record the 

basis of the judge's disqualification and may ask the parties and their 

lawyers to consider, outside the presence of the judge and court 

personnel, whether to waive disqualification. If, following the 

disclosure, the parties and lawyers agree, without participation by the 

judge or court personnel, that the judge should not be disqualified, the 

judge may participate in the proceeding. The agreement shall be 

incorporated into the record of the proceeding. 

 

Comment [2] to Rule 1.2 states that a judge should expect to be the subject of 

constant public scrutiny. A judge must therefore accept restrictions on the judge’s conduct 

that might be viewed as burdensome by the ordinary citizen and should do so freely and 

willingly.  Comment [5] notes that ‘[t]he test for appearance of impropriety is whether the 

conduct would create in reasonable minds a perception that the judge violated this Code or 

engaged in other conduct that reflects adversely on the judge’s honesty, impartiality, 

temperament, or fitness to serve as judge” (emphasis added). 

 

When a question of disqualification arises an analysis must be made of when a 

current or former relationship causes a reasonable questioning of a judge’s impartiality.  In 

State ex rel. Brown v. Dietrick, 191 W. Va. 169, 444 S.E.2d 47 (1994), the Court considered 

whether the circuit court was correct in holding that a search warrant issued by a magistrate 

was void because the magistrate was married to the Chief of Police and one of his officers 

had obtained the warrant.  The Court held that in any criminal matter where the magistrate’s 

spouse was involved the magistrate would be disqualified from hearing that matter. The 

Court declined to extend a per se rule to other members of the police force.  The fact that the 

magistrate’s spouse was the chief of police of a small agency did not automatically disqualify 

the magistrate who could be otherwise neutral and detached from issuing a warrant sought by 

another member of the police force.   
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Judges must exercise extreme caution in accepting a waiver from a juvenile.  In State 

ex rel. Michael A.P. v. Miller, 207 W. Va. 114, 529 S.E.2d 354 (2000), a prosecutor moved to 

disqualify a juvenile’s court-appointed counsel from representing him due to an appearance 

of impropriety resulting from her former representation of another juvenile who was expected 

to be called as a witness for in the matter.  The Circuit Court granted the motion.  The 

juvenile then filed a petition for a writ of prohibition challenging the disqualification of the 

court-appointed counsel with the West Virginia Supreme Court of Appeals of West Virginia.  

The Court denied the writ and held that the decision whether to disqualify counsel was within 

the sound discretion of the trial court even though any conflict had been waived.   

Importantly, the Court noted: 

 

[W]e find that a discretionary standard is particularly relevant where a 

juvenile has executed a waiver of conflict.  Juveniles, who are necessarily of 

tender years and limited experience, may be unable to fully understand 

all the implications of, and the consequences that may flow from, such a 

waiver. Thus it is exceptionally difficult for a juvenile to knowingly and 

intelligently waive his or her constitutional right to a conflict-free lawyer.  
In such circumstances, it is crucial that the trial court exercise its discretion to 

assure that the juvenile receives a fair trial.  

 

Id. at 121, 529 S.E.2d at 362 (emphasis added). See also In re Christina W., 219 W. Va. 678, 

639 S.E.2d 770 (2006); State v. Butcher, 165 W. Va. 522, 270 S.E.2d 156 (1980) (The 

general rule in relation to competency of child to testify is that child under 14 years old is 

incompetent but the presumption is rebuttable while a child 14 years of age or older is 

presumed to be competent. However, a child is not a competent witness if he or she is of such 

a young age and lacking in mental facilities as to be legally irresponsible for his conduct and 

has no idea or conception of legal or moral obligation of the oath).    

 

Based on the foregoing, the Commission believes that you cannot preside over any 

cases in which your wife appears as a Guardian ad Litem. We hope this opinion fully 

addresses the issue which you have raised.  If there is any further question regarding this 

matter do not hesitate to contact the Commission.   

 

         

Sincerely, 

 

 

         

       Ronald E. Wilson, Chairperson 

       Judicial Investigation Commission 

 

 

 
 

 
REW/bjl/tat  


