
Dear 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

December 1, 2016 

Re: ITC Advisory Opinion 2016-30 

Your recent request for an advisory opinion to Cmmsel was reviewed by the 
Judicial Investigation Commission. W. Va. Code§ 48-9-30l(a) states that the court may 
order a written investigation and report to assist it in determining any issue relevant to 
proceedings undef Chapter 48, A1ticle 9 (Allocation of Custodial Responsibility and 
Decision-Making Responsibility of Children). The investigation and report may be made 
by a guardian ad litem under the terms of the same statute. W. Va. Code§ 48-9-301(c) 
provides that "[a]ny party to the proceeding may call the investigator and any person the 
investigator has consulted for cross-examination." Similarly, W. Va. Code § 48-9-302(a) 
indicates that "the court may appoint a guardian ad litem to represent the child's best 
interests." The court is required to specify the terms of the appointment including the 
guardian's role, duties, and scope of authority. 

Rule 47(b) of the Rules of Practice and Procedure for Family Court states in 
pertinent part: 

Rule 21 of the West Virginia Trial Court Rules for Trial Courts of Record, 
Rule 4 7 of the Rules of Practice and Procedure for Family Corut, and the 
Guidelines for Guardians Ad Litem in Family Court set forth in Appendix 
B of these rules shall govern the appointment of guardians ad litem in 
family court cases. 

Meanwhile, Rule 47(c) states that "[t]he guardian ad litem acts as an independent fact 
finder, investigator and evaluator as to what furthers the best interests of the child." This 
rule also provides that "[a] court-appointed guardian ad litem's services are provided to 
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the court on behalf of the child." Lastly, Rule 47(b) states that "[i]f the Guidelines for 
Guardians Ad Litem in Family Court conflict with other rules or statutes, the Guidelines 
shall apply." 

In light of these provisions, you want to know if a judge may consult and 
communicate with a court-appointed guardian ad !item off the record and outside the 
presence of the parties and/or their attorneys without running afoul of the prohibitions 
against ex parte communications. 

To address the question which you raised, the Commission has reviewed Rule 
2.9(A) of the Code of Judicial Conduct which states: 

Rule 2.9 Ex Parte Communications 

(A) A judge shall not initiate, permit, or consider ex parte 
communications, or consider other communications made to the 
judge outside the presence of the parties or their .lawyers, 
concerning a pending or impending matter, except as follows: 

1. When circumstances require it, ex parte communication for 
scheduling, administrative, or emergency purposes, which 
does not address substantive matters, is permitted, 
provided: 

(a) the judge reasonably believes that no party will gain 
a procedural, substantive, or tactical advantage as a 
result of the ex parte communication; and 

(b) the judge makes provision promptly to notify all 
other parties of the substance of the ex parte 
communication, and gives the parties an 
opportunity to respond. 

2. A judge may obtain the written advice of a disinterested 
expert on the law applicable to a proceeding before the 
judge, if the judge gives advance notice to the parties of the 
person to be consulted and the subject matter of the advice 
to be solicited, and affords the parties a reasonable 
opportunity to object and respond to the notice and to the 
advice received. 

3. A judge may consult with court staff and court officials 
whose functions are to aid the judge in carrying out the 
judge's adjudicative responsibilities, or with other judges, 
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provided the judge makes reasonable efforts to avoid 
receiving factual information that is not part of the record, 
and does not abrogate the responsibility personally to 
decide the matter. 

4. A judge may, with the consent of the parties, confer 
separately with the parties and their lawyers in an effort to 
settle matters pending before the judge. 

5. A judge may initiate, permit, or consider any ex parte 
communication when expressly authorized by law to do so. 

The Supreme Court of Appeals of West Virginia addressed the duties and 
obligations ofguarclians ad !item in abuse and neglect cases in In re Christina W, 219 W. 
Va. 678, 639 S.E.2d 770 (2006) where the Department of Health and Human Resources 
("DHHR") petitioned to remove the attorney from further representation of a child who 
had accused her mother's boyfriend of inappropriately touching her. Following the initial 
disclosure, the child recanted the accusations. Shortly thereafter, a multi-disciplinary 
treatment team meeting was held. The MDT agreed to a non-custodial improvement 
period for the mother and boyfriend that would also include weekly daytime 
unsupervised visits. 

Following the meeting, the guardian ad !item met with the child who questioned 
her about the attorney/client privilege and sought assurances that any inf01mation she 
revealed about sexual misconduct by the boyfriend would not be shared. Thereafter, the 
child told the guardian that the boyfriend had in fact touched her inappropriately but that 
she was okay and wanted to go home to her mother. The child also stated that she would 
not testify about the alleged misconduct. Following a hearing, a post-adjuclicatory 
improvement period was granted the mother and boyfriend upon agreement by all parties 
including the guardian. A few months later, prior to another MDT meeting, a DHHR 
case-worker told the guardian ad !item that the child had revealed the alleged abuse to a 
foster-care agency worker and her. She also stated that the child had informed them of 
her prior disclosure to the guardian ad !item. 

Thereafter, the DHHR petitioned the circuit court to remove the guardian ad 
!item. The court found that the lawyer/client privilege was applicable to the relationship 
between a child and his or her guardian and denied the motion. The DHHR then filed the 
appeal to the State Supreme Court. In affirming the lower court decision, the Court 
stated: 
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While a guardian ad !item owes a duty of confidentiality to the child[ren] 
he or she represents in child abuse and neglect proceedings, this duty is 
not absolute. Where honoring the duty of confidentiality would result in 
the child[ren]'s exposure to a high risk of probable harm, the guardian ad 
!item must make a disclosure to the presiding court in order to safeguard 
the best interests of the child[ ren]. 

Sy! pt. 4, Christine W, supra. 

Based upon the foregoing, the Commission is of the opinion that in the vast 
majority of cases, a judge should obtain the consent of the parties before speaking with 
the guardian ad !item. However, the Commission recognizes that where a child may be 
exposed to a high risk of probable harm, the guardian ad !item may need to make a quick 
ex parte disclosure to the judge in order to safeguard that child's best interest. The judge 
should be mindful that in such circumstances, he/she will need to make reasonable 
efforts to avoid receiving factual information that is not part of the record and that the 
judge does not nullify his/her responsibility to decide the matter. 

It is hoped that this opinion fully addresses the issue raised by you. If there is any 
further question regarding this matter do not hesitate to contact the Commission. 

REW/tat 

Ronald E. Wilson, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


