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JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION · 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkleAve., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304). 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

December 1, 2016 

Re: JIC Advisory Opinion 2016-28. 

Your recent request for an advisory opinion was reviewed by the Judicial Investigation · 
Commission._ The factual scenario giving rise to your request is as follows: You are -the 

for the West Virginia Symphony Orchestra (WVSO), a non-profit 
corporation. In your position, you prepare financial reports and present them to the 
WVSO Finance Committee and to the WVSO Board of Directors. Although listed as 
having authority to sign WVSO related checks and drafts, you would only be asked to 
sign a check for something like employee payroll if other executives· in the WVSO 
administration were no_t available.· Additionally, you handle no monies received, make 
no deposits, make no withdrawals and only see computer generated summaries of bank 
account activities. Importantly, you are not involved in fundraising. -- You would like to 
know if you can continue in your role_ as after assuming the bench as Family 
Court Judge. 

_ The Commission has reviewed _Rules 3.1, 3.7(A)(2) and 3.7(A)(6) of the Code of 
Judicial Conduct to address the question which you have raised: 

Rule 3.1 Extrajudicial Activities in General 

A judge may engage in• extra judicial activities, except as prohibited by law or this 
Code. However, when engaging in extrajudicial activities, a judge shall not:-

(A) participate in activities that will intetfere with the proper petformance of 
the judge's judicial duties; 

(B) participate in activities that will lead to frequent disqualification of the 
judge; 
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(C) participate in activities that would appear to a reasonable person to 
undermine the judge's independence, integrity, or impartiality; 

Rule 3.7 Participation in Edncational, Religious, Charitable, Fraternal, or 
Civic Organizations and Activities 

(A) Subject to the requirements of Rule 3.1, a judge may participate in 
activities sponsored by organizations or governmental entities concerned 
with the law, the legal system, or the administration of justice, and those 
sponsored by or on behalf of educational, religious, charitable, fraternal, 
or civic organizations not conducted for profit, including but not limited 
to the following activities: 

(2) soliciting contributions for such an organization or entity, but 
only from members of the judge's family, or from judges over 
whom the judge does not exercise supervisory or appellate 
authority; · 

(6) serving as an officer, director, trustee, or nonlegal advisor 
of such an organization or entity, unless it is likely that the 
organization or entity: 

( a) will be engaged in proceedings that would 
ordinarily come before the judge; or 

(b) will frequently be engaged in adversary proceedings 
in the court of which the judge is a member, or in 
any court subject to the appellate jurisdiction of the 
court of which the judge is a member 

Based on the _foregoing, a majority of the Commission believes that you can continue to 
serve in the capacity of Secretaryffreasurer after you take the bench subject to the limitations set 
forth in Rules 3.1 and 3.7. We hope this opinion fully addresses the issue raised by you. If there 
is any further question regarding this matter do not hesitate to contact the Commission. 
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Judicial Investigation Commission 


