
Dear 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

October 24, 2016 

Re: ITC Advisory Opinion 2016-27 

Your request for an advisory opinion was reviewed by the Judicial Investigation 
Commission during its October 21, 2016 meeting. The facts giving rise to your request 
are as follows: On May 10, 2016, you were elected Judge of the Judicial Circuit. 
You will take office on January 1, 2017. Presently, you serve as one of four trustees for 
the Charitable Lead Trust. Your appointment resulted from a 
longstanding friendship with the family. Prior to her death, 
designated certain organizations to receive the benefit of her Charitable Trust. They are 
St. Mary's Grade School, Little People of America, the WVU College of Law (building 
renovation/expansion program), WVU School of Medicine Stroke Center ( endowed 
faculty chair allowing for neurologic research, teaching and service), and the 
County Cultural Foundation. 

You do not provide legal advice to the Trust. Instead, the Trust retains a multi­
state law firm to provide counsel and a large accounting film for all financial needs. The 
trustees ensure that the corpus is properly maintained and that the beneficiaries are using 
the funds in a manner consistent with wishes. The trustees meet at least 
once quarterly. The meetings are scheduled so as not to interfere with normal work 
schedules. Trustees are compensated a maximum of $3,750.00 each quarter depending 
on the level of participation. Each trustee is insured as part of the Trust. Lastly, you do 
not believe that the Trust would be involved in any proceedings before the Court. 

You want to know if you can continue to serve as trustee even after you take 
judicial office. To answer your question, the Commission has reviewed Rules 3 .1, 
3.7(A)(6) and 3.12 of the Code of Judicial Conduct which provide in pertinent part: 
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Rule 3,1 Extrajudicial Activities in General 

A judge may engage in extrajudicial activities, except as prohibited by law 
or this Code. However, when engaging in extrajudicial activities, a judge 
shall not: 

A. participate in activities that will interfere with the proper 
performance of the judge's judicial duties; 

B. participate in activities that will lead to frequent disqualification of 
the judge; 

C. participate in activities that would appear to a reasonable person to 
undermine the judge's independence, integrity, or impartiality; 

D. engage in conduct that would appear to a reasonable person to be 
coercive; or 

E. make use of court premises, staff, stationery, equipment, or other 
resources, except for incidental use for activities that concern the 
law, the legal system, or the administration of justice, or unless 
such additional use is permitted by law. 

Rule 3,7 Participation in Educational, Religious, Charitable, 
Fraternal, or Civic Organizations and Activities 

A. Subject to the requirements of Rule 3.1, a judge may participate in 
activities sponsored by organizations or governmental entities 
concerned with the law, the legal system, or the administration of 
justice, and those sponsored by or on behalf of educational, 
religious, charitable, fraternal, or civic organizations not conducted 
for profit, including but not limited to the following activities: 

(6) serving as an officer, director, trustee, or nonlegal advisor 
of such an organization or entity, unless it is likely that the 
organization or entity: 

(a) will be engaged in proceedings that would 
ordinarily come before the judge; or 

(b) will frequently be engaged in adversary proceedings 
in the court of which the judge is a member, or in 
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any court subject to the appellate jurisdiction of the 
court of which the judge is a member. 

Rule 3.12 Compensation for Extrajudicial Activities 

A judge may accept reasonable compensation for extrajudicial activities 
permitted by this Code or other law unless such acceptance would appear 
to a reasonable person to undermine the judge's independence, integrity, 
or impartiality. 

Comment [1] to Rule 3 .12 states that a judge may accept honoraria, stipends, fees, 
wages, salaries, royalties or other compensation for extrajudicial activities. The 
compensation must be reasonable and commensurate with the task performed. Judicial 
duties must take precedence over other activities. Comment [2] states that 
"[c]ompensation derived from extrajudicial activities may be subject to public reporting." 

Based upon the foregoing, the Commission is of the opinion that you may 
continue to serve as trustee for the Charitable Lead Trust and that 
you may continue to receive the quarterly compensation for your service after you take 
judicial office. You should be mindful to disclose your relationship pursuant with the 
other attorneys involved in the trust who may appear before you in other matters pursuant 
to Rule 2.1 l(C). 

We hope this opinion fully addresses the issue which you raised. If there is any 
further question regarding this matter do not hesitate to contact the Commission. 

REW:tat 

Sincerely, 

Ronald E. Wilson Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


