
Dear 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

October 24, 2016 

Re: JIC Advisory Opinion 2016-25. 

Your recent request for reconsideration of JIC Advisory Opinion 2016-20 a:s it 
relates to your request to participate as the Drug Court Judge for your Circuit was 
reviewed by the Judicial Investigation Commission at its October 21, 2016 meeting. The 
facts giving rise to your request are as follows: You have been the elected prosecutor of 

County for the past eight years. You were also an assistant prosecutor from 1999 
through 2008. On May 10, 2016, you were elected Judge of the Judicial Circuit, and 
you take office on January 1, 2017. 

While at the prosecutor's office, you served on the planning team for the drug 
court as it was being developed. Since 2007, you have been a member of the drug court 
treatment team. Prosecutors and drug court judges are the final authority who decide who 
may participate in drug court, which serves offenders who have been charged with, 
pleaded guilty to, or been found guilty of misdemeanor or felony drug-related offenses, 
or offenses in which substance abuse is determined to have been a factor in the 
commission of the offense. The goals of drug court include but are not limited to 
enhancing community safety and the quality of life for citizens, reducing recidivism and 
reducing substance abuse. 

Drug offenders who volunteer for drug court may receive a sentence reduction or 
avoid a jail and prison sentence if they perform satisfactorily in drug court and complete 
the minimum one year program. Successful completion may also result in the 
withholding of criminal charges, probation, deferred sentencing or other incentives 
depending upon the agreement reached when entering drug court. Conversely, a drug 
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court judge may also impose reasonable sanctions on an offender, including incarceration 
or expulsion from the program, if he/she violates the terms and conditions of drug court. 

You have indicated in your reconsideration request that "under no circumstances 
would [you] be the Judge to impose sentence on any individual who is discharged from 
Drug Court on any cases which were prosecuted by the County Prosecutor's 
Office during [your] tenure as the elected prosecutor." You also stated that if a 
participant is "discharged from Drug Court, the participant has an opportunity to 
challenge that decision by having an evidentiary hearing before one of the other Circuit 
Judges." 

To answer your question, the Commission has again reviewed Rule 2.11 of the 
Code of Judicial Conduct which provides as follows: 

Rule 2.11 Disqualification 

(A) A judge shall disqualify himself or herself in any proceeding in 
which the judge's impartiality might reasonably be questioned, 
including but not limited to the following circumstances: ... 

(1) The judge has a personal bias or prejudice 
concerning a party or a party's lawyer, or personal 
knowledge of facts that are in dispute in the 
proceeding .... 

(5) The judge: (a) served as a lawyer in the matter in 
controversy, or was associated with a lawyer who 
participated substantially as a lawyer in the matter 
during such association; (b) served in governmental 
employment, and in such capacity participated 
personally and substantially as a lawyer or public 
official concerning the proceeding, or has publicly 
expressed in such capacity an opinion concerning 
the merits of the particular matter in controversy. . . 

(C) A judge subject to disqualification under this Rule, other than for 
bias or prejudice under paragraph (A)(l), may disclose on the 
record the basis of the judge1s disqualification and may ask the 
parties and their lawyers to consider, outside the presence of the 
judge and court personnel, whether to waive disqualification. If, 
following the disclosure, the parties and lawyers agree, without 
participation by the judge or court personnel, that the judge should 
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not be disqualified, the judge may participate in the proceeding. 
The agreement shall be incorporated into the record of the 
proceeding. 

Comment 3 to the Rule notes that the doctrine of necessity may override the rule 
of disqualification. At the time of your original inquiry, the Commission did not consider 
the matter in relation to the doctrine of necessity, which should be used only sparingly. 
See State ex rel. Brown v. Dietrick, 191 W. Va. 169,444 S.E.2d 47 (1994). The doctrine 
allows a judge who is otherwise disqualified from handling a case to preside ifthere is no 
provision that allows another judge to hear the matter. Id. 

The Commission recognizes that Drug Court is a specialty court. We also 
acknowledge that the Judicial Circuit is a very busy circuit which 
would face undue hardship should you be unable to serve as the drug court judge. 
Therefore, the Commission has agreed to extend the doctrine of necessity to allow you to 
preside over drug court subject to certain limitations: (1) you do not preside over any 
criminal trial or impose sentence on any individual who is discharged from Drug Court 
on any cases which were prosecuted by the County Prosecutor's Office while you 
served as the elected prosecutor; and (2) any such participant who is discharged from 
Drug Court has an opportunity to challenge that decision by having an evidentiary 
hearing before another of the other Circuit Judges. To the extent that this opinion is 
inconsistent with JIC Advisory Opinion 2016-20 as it relates to your participation in 
Drug Court, the latter is overruled. 

We hope this opinion fully addresses the issue which you raised. If there is any 
further question regarding this matter do not hesitate to contact the Commission. 

REW/tat 

Ronald E. Wilson, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


