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dUDIC!Al INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558--0831 

August 30, 2016 

Re: JIC Advisory Opinion 2016-18. 

Your recent request for an advisory op1mon was reviewed by the Judicial 
Investigation Commission. The facts giving rise to your request are as follows: The local 
bar association is raising money to pay for an official portrait of you for display at the 
courfuouse. Your campaign committee has approximately $2000.00 left in its treasury 
following payment of all expenditures for your May 2016 election campaign. You want 
to know if your campaign committee can donate the excess funds to the bar association 
for your p011rait. 

To answer your question, the Commission has reviewed Rules 4.1 (A)(7) and 
4.2(A)(2) of the Code of Judicial Conduct which provide as follows: 

Rule 4.1 Political and Campaign Activities in General 

(A) Except as pe1mitted by law ... A judge or a judicial candidate 
shall not: 

(7) use or permit the use of campaign contributions for 
the private benefit of the judge, the candidate, or 
others. 
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Rule 4.2 Political and Campaign Activities of Judicial Candidates in Public 
Elections 

(A) A judge or candidate subject to public election shall: 

(2) comply with all applicable election, election 
campaign and election campaign fund-raising laws 
and regulations of this jurisdiction; 

W. Va. CSR § 146-3-7 states that no person may receive or utilize excess 
campaign assets for personal economic gain. W. Va. Code § 3-8-10 sets forth the only 
allowable expenditures of excess campaign funds which include but are not limited to 
charitable donations in unlimited amounts, transfer of the funds from a candidate's 
committee to the same candidate's committee for a subsequent election year, return of 
contributions on a pro-rata basis to each donor, contributions to state or local political 
party executive committees in limited amounts, and the offsetting of any usual and 
customary expenses incurred in connection with the duties as a holder of public office. 1 

With respect to the latter, in order for the expense to be "usual and customary," there 
must be some evidence of a common usage for their purpose. Moreover, any items 
purchased become the property of the State, district, county or municipality of the office 
held. 

Based npon the foregoing, the Commission is of the opinion that your campaign 
connnittee cannot donate excess campaign contributions to the local bar association for 
your official portrait since it is not an allowable expenditure under the Code of Judicial 
Conduct or state law. We hope this opinion fully addresses the issue which you have 

1 This provision also allows limited contributions to another candidate's conuuittee which is forbidden by 
Rule 4.l(A)(5) of the Code of Judicial Conduct which states that "a judge or judicial candidate shall not 
make a contribution to a candidate for public office." This provision also permits limited contributions to 
political action conunittees and legislative caucus committees which may violate Rules 4.l(A)(l0) and (11) 
of the Code of Judicial Conduct, which state: 

[ A J judge or a judicial candidate shall not: 

(10) make any statement that would reasonably be expected to affect the outcome or 
impair the faimess of a matter pending or impending in any court; or 

(11) in c01mection with cases, controversies, or issues that are likely to come before 
the court, make pledges, or commitments that are inconsistent with the impartial 
performance of the adjudicative duties of judicial office. 
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raised. If there is any further question regarding this matter do not hesitate to contact the 
Commission. 

REW/tat 

~~--
Ronald E. Wilson, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


