
Dear. 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave .. SE 
Charleston. West Virginia ?5304 

(304) 558-0"169 • FAX (304) 558-0831 

May 2, 2016 

Re: JIC Advisory Opinion 2016-13. 

Your request for an advisory opinion to Counsel was recently reviewed by the Judicial 
Investigation Commission. The factual scenario giving rise to your request is as follows: You 
want to know if Rule 3.15 of the Code of Judicial Conduct requires you to publicly report on the 
Judicial Financial Disclosure statement for the year ending December 31, 2015, the name of any 
corporation in which you are a shareholder along with any dividends you may receive from the 
stock. You also want to know if you have to report the sale of your interest in a house that your 
brothers and you inherited from your mother. Lastly, you want to know if you have to report 
any social security benefits. 

Rule 3.15 of the Code of Judicial Conduct sets forth reporting categories and provides in 
pertinent part: 

(A) A judge shall publicly report the amount or value of: 

1. compensation received for extrajudicial activities as permitted 
by Rule 3.12; 

2. gifts and other things of value as permitted by Rule 3.13(C}, 
unless the value of such items, alone or in the aggregate with 
other items received from the same source in the same 
calendar year, does not exceed $150; and 

3. reimbursement of expenses and waiver of fees or charges 
permitted by Rule 3.14{A), unless the amount of reimbursement 
or waiver, alone or in the aggregate with other reimbursements 
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or waivers received from the same source in the same calendar 
year, does not exceed $500. 

Rule 3.12 addresses compensation for extrajudlcial activities and states that "[a] judge 
may accept reasonable compensation for extrajudicial activities permitted by this Code or other 
law unless such acceptance would appear to a reasonable person to undermine the judge's 
independence, integrity or impartiality." Comment 1 to the Rule states that "[a] judge is 
permitted to accept honoraria, stipends, fees, wages, salaries, royalties, or other compensation 
for speaking, teaching, writing, and other extrajudicial activities, provided the compensation is 
reasonable and commensurate with the task performed. The judge should be mindful, however, 
that judicial duties must take precedence over other activities." 

Rule 3.ll(A) states that "[a] judge may hold and manage investments of the judge and 
members of the judge's family." Comment 1 states that "[j]udges are generally permitted to 
engage in financial activities, including managing real estate and other investments for 
themselves or for members of their families." The Comment also notes that "participation in 
these activities, like participation in other extrajudicial activities, is subject to the requirements 
of the Code." Importantly, the Rule does not state that these types of financial activities are 
reportable. 

Based upon the foregoing, the Commission is of the opinion that extrajudicial 
compensation does not include money received from shareholder stock or dividends. It also 
doesn't include proceeds from the sale of real estate or social security benefits. Instead, these 
types of compensation fall under Rule 3.ll(A). Therefore you do not have to report any of this 
income on the Judicial Financial Disclosure statement. The Commission hopes that this opinion 
fully addresses the issues which you have raised. Please do not hesitate to contact the 
Commission should you have any questions, comments or concerns. 

REW/tat 

Sincerely, 

Ronald E. Wilson, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


