
Dear 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
Clty Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0i 69 • FAX (304) 558-0831 

October 28, 2015 

Re: JIC Advisory Opinion 2015-18. 

Your recent request for an advisory op1n1on was reviewed by the Judicial 
Investigation Commission. The factual scenario giving rise to your request is as follows: 
You are the elected of the Family Judicial Association. You have been directed 
by the Association to bring a writ against the West Virginia Auditor over the change in 
pay periods from 24 to 26 a year projected to begin for all Judges in December 2015. 
Should the Association prevail in the writ, it would inure to the benefit of all judicial 
officers and their staff in the State. You have been in contact with an attorney who is 
willing to represent the Association in the matter. You want to know whether the 
attorney's representation would require disqualification of the Family Court Judges from 
presiding over any cases in which he/she represents a party in a proceeding before 
them. 

To address the question which you have raised, the Commission has reviewed 
Canon 3E(l) of the Code of Judicial Conduct. Canon 3E(l) states: 

A judge shall disqualify himself or herself in a proceeding in which the 
judge's impartiality might reasonably be questioned .... 

When a question of disqualification arises an analysis must be made of when the 
relationship rises to a level causing a reasonable questioning of a judge's impartiality. In 
State ex rel. Brown v. Dietrick, 191 W. Va. 169, 444 S.E.2d 47 (1994), the Court 
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considered whether the circuit court was correct in holding that a search warrant issued 
by a magistrate was void because the magistrate was married to the Chief of Police and 
one of his officers had obtained the warrant. The Court held that in any criminal matter 
where the magistrate's spouse was involved the magistrate would be disqualified from 
hearing that matter. The Court declined to extend a per se rule to other members of the 
police force. The fact that the magistrate's spouse was the chief of police of a small 
agency did not automatically disqualify the magistrate who could be otherwise neutral 
and detached from issuing a warrant sought by another member of the police force. 

In Tennant v. Marion Health Care Foundation, 194 W. Va. 97, 459 S.E.2d 374 
(1995), the Court held that a judge should disqualify himself or herself from any 
proceeding in which his impartiality might reasonably be questioned. The Court noted 
that the avoidance of the appearance of impropriety is as important in developing 
public confidence in the judicial system as avoiding actual impropriety and that the 
judge should take appropriate action to withdraw from a case in which the judge deems 
himself or herself biased or prejudiced. Tennant cited the commentary to Canon 3E(l) 
which states that a judge should timely disclose on the record information which he/she 
believes the parties or their lawyers might consider relevant to the question of 
disqualification. Litigants and counsel should be able to rely on judges complying with 
the Code of Judicial Conduct. There is no obligation imposed on counsel to investigate 
the facts known by the judge which could possibly disqualify the judge. The judge has a 
duty to disclose any facts even if the judge does not feel that they are grounds for 
disqualification sua sponte. 

Tennant also addressed the rule that a judge has an equally strong duty to sit 
where there is no valid reason for recusal. In so doing, the Court set forth a balancing 
test between the two concepts. While giving consideration to the administration of 
justice and the avoidance of the appearance of unfairness, a judge must also consider 
whether cases may be unfairly prejudiced or delayed or discontent may be created 
through unfounded charges of prejudice or unfairness made against the judge. The 
Court noted that the standard for recusal is an objective one. Facts should be viewed as 
they appear to the well-informed, thoughtful and objective observer rather than the 
hypersensitive, cynical and suspicious person. 

In applying the foregoing to your factual scenario, the Commission is of the 
opinion that the Family Court Judges do not have to recuse themselves from presiding 
over cases involving an attorney who is representing the Association in the writ. 
However, the Family Court Judges must disclose the relationship in every case in which 
the attorney represents a party to a proceeding before them during the pendency of the 
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writ. If there is an objection to a Family Court Judge presiding because of the 
relationship, he/she must then take the appropriate steps pursuant to Rule 58 of the 
Rules of Practice and Procedure for Family Court and West Virginia Trial Court Rules 
17.01, et seq. 

It is hoped that this opinion fully addresses the issues which you have raised. If 
there is any further question regarding this matter do not hesitate to contact the 
Commission. 

REW/tat 

Sincerely, 

.,,--~~~ 
Ronald E. Wilson, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


