
Dear 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

January 14, 2014 

Re: JIC Advisory Opinion 2014-01. 

Your recent request for an advisory opunon was reviewed by the Judicial Investigation 
Commission. The factual scenario giving rise to your request is as follows: A fonner teacher, mentor and 
close friend of yours passed away in December 2013 and listed you as the personal representative for his 
estate. You want to know if you can serve in that capacity. 

Your friend is survived by one elderly cousin and two step-granddaughters, one of whom is a 
minor. You knew this gentleman for more than forty (40) years and considered him a father figure. You 
spoke with him three or four times a week, and the two families spent time together during major 
holidays. You also indicate that your friend was "instrumental in my personal and professional life and 
whatever modest accomplishments I have achieved in life I owe all to him." 

You state that the administration of the estate should be straight forward and that you do not 
propose to personally attend to the day-to-day matters but intend to hire counsel to make sure that the 
estate is in compliance with all rules and statutes. You also do not envision any litigation or other matters 
that might come before a court or tribunal. 

The Commission has reviewed Canon 4E of the Code of Judicial Conduct to address the question 
which you have raised. Canon 4E states in relevant part: 

Canon 4. A judge shall so conduct the judge's extra~judicial activities as to 
minimize the risk of conflict with judicial obligations. 

E. Fiduciary activities. - (1) A judge shall not serve as executor, administrator, or other 
personal representative, trustee, guardian, attorney in fact, or other fiduciary, except for 
the estate, trust, or person of a member of the judge's family, and then only if such 
service will not interfere with the proper performance of judicial duties. 
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(2) A judge shall not serve as a fiduciary if it is likely that the judge as a fiduciary will be 
engaged in proceedings that would ordinarily come before the judge, or if the estate, 
tmst, or ward becomes involved in adversary proceedings in the court on which the judge 
serves or m1der its appellate jurisdiction. 

The Code defines "member of the judge's family" as "a spouse, child, grandchild, parent, grandparent, or 
other relative or person with whom the judge maintains a close familial relationship." 

The Commission recognizes 1hat in today's society blood may mal<e you related, but it doesn't always 
make you family. In reality, we often create our own families consisting of people we are not related to, 
but with whom we share our joys, sorrows, love, respect, commitment and time. Therefore, the 
Commission agrees that it is not only proper, but in the best interest of your friend's estate tliat you fulfill 
his request that the person he trusted and loved, serve as his personal representative. 

We hope this opinion fully addresses the issue which you have raised. We also wish to express our 
condolences for the loss of your friend. If there is any further question regarding this matter do not 
hesitate to contact the Commission. 

REW/tat 

Sincerely, 

Ronald E. Wilson, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 

-


