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JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

l 700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

July 31, 2013 

Re: JIC Advisory Opinion 2013-09. 

Your request for an advisory opinion was recently reviewed by the Judicial Investigation 
Commission. You have been asked to serve on the Volunteer Fire Department as a 
board member. To your knowledge, no member of the Department has ever been a witness in 
your court. 

You have indicated that you will not solicit funds or take part in any fundraising activities 
but that you may "brainstorm" on types of fundraisers that the Department may engage in. 
You also acknowledge that while you may not engage in grant writing on behalf of the 
Department, you may help secure someone who could serve in that capacity. You also state 
that you will not permit the use of the prestige of your office for that purpose. The prohibitions 
you mention are fundamenta l precepts of Canon 4((3) of the Code of Judicial Conduct, which 
provides in pertinent part: 

A judge may participate in dvic and charitable activities that do not 
reflect adversely upon the judge's impartiality or interfere with the 
performance of the judge's judicial duties. A judge may serve as an 
officer, director, t rustee or non-legal adviser of an educational, religious, 
charitable, fraternal or civic organization not conducted for the economic 
or poli t ical advantage of its members subject to the following limitations: 
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(a) A judge should not serve if it is likely that the organizat ion will be 
engaged in proceedings that would ordinarily come before the judge 
or will be regularly engaged in adversary proceedings in any court. 

(b) A judge should not solicit funds for any educational, religious, 
charitable, fraternal or civic organization, or use or permit the use of 
the prestige of office fur that purpose; but a judge may be listed as an 
officer, director, or t rustee of such an organization, so long as the 
list ing is not used for fund-raising purposes. A judge should not be a 
speaker or the guest of honor at an organization's fund raising events, 
but may attend such events. 

(c) A judge should not give investment advice to such an organization, 
but a judge may serve on its board of directors or trustees even 
though it has the responsibility for approving investment decisions. 

The Commission has long held that a judicial officer can serve on the board of a charitab le 
organization as long as he/she complies with the tenets set forth in Canon 4C(3). See JIC 
Advisory Opinion 5/21/2001 (judicial officer can serve as an advisory board member to the 
Make a Wish Foundation of Southern West Virginia); JIC Advisory Board Opinion 2/19/2002 
(judicial officer can sit as an officer or member of the board of a community action agency such 
as Multi-Cap); JIC Advisory Opinion 11/25/2008 (judicia l officer can serve as a trustee on the 
t rustee committee of his/her church); JIC Advisory Opinion 8/11/2009 (judicial officer can be a 
charter member of a new chapter of Kiwanis Club); and JIC Advisory Opinion 12/22/2010 
(judicial officer can sit on the board of directors for the Salvation Army). 

Based upon the foregoing, you would be permitted to serve on the Volunteer 
Fire Department Board provided your membership falls within the parameters of Canon 4 set 
forth above. However, the Commentary to Canon 4C notes that " [t ]he changing nature of some 
civic and charitable organizations and of their relationship to the law makes it necessary for a 
judge regularly to reexamine the activit ies of such organization ... to determine if it is proper 
to continue his or her relationship with it." 

You also asked whether it would be permissible for you to use an extra ticket provided 
to your husband as compensation for his volunteer work ~t r.ertain events. Your husband 
recently volunteered at the Greenbrier Classic Golf Tournament. Accord ing to you, your 
husband "was gone from 8:00 a.m. until 1:00 or 2:00 a.m. the next day for five days during the 
golf tournament." For donating his time, your husband, along with many other volunteers, was 
provided with two tickets to some of the concerts held in conjunction with the Tournament. 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IIC AcMSOfV Opinion 2013,09 
Jul•; 31, 20 l3 
Poa,e 3 

Canon 4D{S) provides in pertinent part: 

A judge shall not accept, or knowingly permit staff, cour t officials, and others 
subject to judge's direction and control to accept, and should urge members of 
t11e judge's family residing in the judge's household, not to accept a gift, 
bequest, favor, or loan from anyone except for: . . . . 

{b) a gift, award, or benefit incident to the business, profession, or other 
separate activity of a spouse or other family member of a judge residing in the 
judge's householn, including gifts, awards, and benefits for the use of both th~ 
spouse or other family member and the judge (as spouse or family member), 
provided the gift, award, or benefit could not reasonably be perceived as 
intended to influence the judge in the performance of ju<licial duties; . . .. 

As long as the tickets are given to your husband for volunteering at various events, you may use the 
extra one to accompany him. However, if the t ickets could reasonably be perceived as intended to 
influence you in t'1e performance of your judicial duties then your husband should refrain from taking 
the tickets. For example, your husband should not accept and you should not use any tickets from any 
event holder who may have a case pending in the Magistrate Court of County. 

It is hoped that this opin ion fully addresses the issues which you have raised. If there is 
any further question regard ing this matter do not hesitate to contact the Commission. 

REW/tat 

Ronald E. Wilson, Chairperson 

Judicial Investigation Commission 


