
JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
City Center East - Suite 1200 A 

4700 MacCorkle Ave., SE 
Charleston, West Virginia 25304 

(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

July 31, 2013 

Re: JIC Advisory Opinion 2013-08. 

Dear Judge 

Your recent request for an advisory opinion was reviewed by the Judicial Investigation 
Commission. The factual scenario giving ri se to your request is as follows: In an action before 
you, the respondent wife recently hired a lawyer as co-counsel. You became aware of the 
hiring on July 15, 2013. From 2004 through March 2008, the lawyer and you served as co­
counsel in two divorce actions although the two of you never worked in the same firm. During 
your campaign for judicial office in 2008, the lawyer made a financial contribution to your 
campaign. He also appeared in two television ads endorsing your candidacy. The 
advertisements were approved by you and paid for by your campaign committee. Fol low ing 
your election, the lawyer and his wife treated your husband and you to a dinner at a restaurant 

on one occasion. You want to know whether you would be disqualified from handling any 
matters involving the lawyer or whether you must disclose the relationship. 

To address the question w hich you have raised, the Commission has reviewed Canon 3E 
of the Code of Judicial Conduct which provides in pertinent part: 

Canon 3. A judge shall perform the duties of judicia l office impartially and 
diligently. 
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E. Disqualification. (1) A judge shall disqualify himself or herself in the 
proceeding in which the judge's impartiality might reasonably be 
questioned including but not limited to instances where: 

(a) the judge has a personal bias or prejudice concerning a party or the 
party's lawyer .... ; [or) 

(b) a lawyer with whom the judge previously practiced law served during 
such association as a lawyer concerning the matter .. .. 

Whenever there is a question of disqualification, an analysis must occur of the 
underlying relationship and when it rises to a level causing a reasonable questioning of a 
judge's impartiality. In State ex rel. Brown v. Dietrick, 191 W. Va. 169, 444 S.E.2d 47 (1994), the 
Court considered whether the circuit court was correct in holding that a search warrant issued 
by a magistrate was void because the magistrate was married to the Chief of Police and one of 
his officers had obtained the warrant. The Court held that in any criminal matter where the 
magistrate's spouse was involved the magistrate would be disqualified from hearing that case. 
The Court declined to extend a per se rule to other members of the police force. The fact that 
the magistrate's spouse was the chief of police of a small agency did not automatically 
disqualify the magistrate who could be otherwise neutral and detached from issuing a warrant 
sought by another member of the police force. 

In Tennant v. Marion Health Care Foundation, 194 W. Va. 97, 459 S.E.2d 374 (1995), the 
Court held that a judge should disqualify himself/ herself from any proceeding in which his/her 
impartiality might reasonably be questioned. The Court noted that the avoidance of the 
appearance of impropriety is as important in developing public confidence in the judicial system 
as avoiding actual impropriety itself and that the judge should take appropriate action to 
withdraw from a case in which the judge deems himself/ herself biased or prejudiced. Tennant 
cited the commentary to Canon 3E(l) which stat es that a judge should timely disclose on the 
record information which he/she believes the parties or their lawyers might consider relevant 
to the question of disqualification. Litigants and counsel should be able to re ly on judges 
complying with the Code of Judicial Conduct. There is no obligation imposed on counsel to 
investigate the facts known by the judge which cou ld possibly disqualify the judge. The judge 
has a duty to disclose any facts even if the judge does not feel that they are grounds for 
disqualification sua sponte. 

Tennant also addressed the rule that a judge has an equally strong duty to sit where 
there is no va lid reason for recusal. In so doing, the Court set forth a balancing test between 
the two concepts. Whi le giving consideration to the administration of justice and the avoidance 
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of the appearance of unfairness, a judge must also consider whether cases may be unfairly 
prejudiced or delayed or discontent may be created through unfounded charges of prejudice or 
unfairness made against the judge. The Court noted that the standard for recusal is an objective 
one. Facts should be viewed as they appear to the well-informed, thoughtful and objective 
observer rather than the hypersensitive, cynical and scrupulous person. 

In applying the foregoing to your factual scenario, the Commission is of the opinion that 
you are not precluded from presiding over any cases involving the lawyer unless the matter is 
one in which you both served as co-counsel nor must you disclose your prior relationship. You 
have never had an ongoing business or social relationship with the lawyer or the lawyer's 
spouse. Indeed, your business relationship was limited to two divorce cases where you served 
as co-counsel and those matters ended in March 2008. Your social relationship was even more 
constrained, consisting of some 2008 campaign activity by the lawyer on your behalf, a 
donation made to that campaign by the lawyer and one dinner party occurring shortly after you 
were elected. Thus, because of the limited nature and extent of your interaction with the 
lawyer, you do not need to disqualify yourself nor do you need to disclose the relationship. See 

JIC Advisory Opinion 3/29/2004 (Family Court Judge may continue to serve in cases without 
disclosure of a close personal friendship with BCSE attorney and her spouse even though they 
have vacationed together, shopped together and are members of the same social clubs. Yet, in 
the event the Judge did feel a bias or prejudice for or against a party or lawyer because of the 
friendship, the Judge had a duty to disclose and/or seek disqualification); and JIC Advisory 
Opinion 4/1/ 2003 (Family Court Judge need not disqualify himself or herself with respect to the 
attorney campaign chairperson or treasurer appearances in family court matters. However, the 
judge should for a period of six (6) months from the closure of the campaign and committee, 
disclose the prior affiliation to the parties in litigation). 

It is hoped that this opinion fully addresses the issues which you have raised. If there is 
any further question regarding this matter do not hesitate to contact the Commission. 

REW/tat 

Ronald E. Wilson, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


