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Your request for an adv isory opi nion was reviewed by the Judicial Investigation 
Commission at its recent meeting. In your request you state that your son has been employed as 
a police officer fo r the past 16-years and you always disclose that info1mation in 
cases before you involving any police officers. He recently accepted a position as 
Chief of Pol ice for the Po lice Depa1trnent. You asked whether you should contim1e 
to disc lose this information in cases invo lving the police officers and if a party 
objects, recuse yourself, or should you recuse yourself from a11 cases involving · 
pol ice officers. 

To address tbe question which you have raised , the Commiss ion has reviewed Canon 3E 
of the Code of Judicial Conduct and State e.-r rel. Brown v. Dietrick, 191 W.Va. 169,444 S.E.2d 
4 7 (1994 ). Canon 3E of the Code of Judicial Conduct deals with disqua lification of judicial 
officers in cases and se ts out various ru les regarding per se disqualifications and disqualifications 
which may be required when certain factors are present on a case by case basis . In the Bro\Vn 
decision the West Virginia Supreme Court deal t with a case in which a magistrate's spouse was 
the chief of police for a t0\Nn. That dec ision set fort h the criteria to be fo llowed when a member 
of that town's pol ice force appeared before the magistrate. 

Afte r a rev iew of Canon 3E and the Bro1111 decision , it is the opinion of the Commission 
that you must disc lose that your son is the Chief of Police for the : Police Department 
in all cases invo lving that agency. If you son has any involvement in the case brought before 
you by the Police Department you must disqualify yourself from that case. 
Otberwise, you must follow the procedures se t forth in the Brown decision wbich would incl ude 
di sc losure, a possi ble hearing on any involvement yo ur son may have had in the case before you 
nncl whether you may continue as a neutral and detached magistrate ab le to hear the case in a fair 
and objective manner. A copy of the Brown decision is at tached for your information and review. 
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It is hoped that this opinion fully addresses the question which you have raised. If there 
is any further question regarding this matter do not hesitate to contact the Commission. 

FLF :nb 

Enclosure 

\ttlly~i 
Fred L. Fox, II, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


