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You have recently asked for an advisory opinion from the Judicial Investigation 

Conm1ission. In your letter you stated that one of the newly elected magistrates in your circuit 

employs, as his magistrate assistant a woman whose husband is an attorney . The assistant's 

attorney husband does a significant amount of criminal defense work in both magistrate and 

circuit court. When the magistrate assistant worked for the previous magistrate, the practice was 

for that magistrate to not handle cases in which the assistant's husband served as counsel. The 

new magistrate wants to know if this is still the required procedure or is this a conflict that may 

be disclosed and waived by the parties. 

To address the question which you have raised, the Commission has reviewed Canon 3E 

of the Code of Judicial Conduct. Canon 3E states in relevant part: 

Canon 3. A judge shall perform the duties of judicial office impartially and 

diligently. 

E. Disqualification. - (I) A judge shall di squalify himself or herself in a 

proceeding in which the judge 's impartiality might reasonably be questioned . . . 

The commentary to this Canon states that "[a] judge should disclose on tbe record information 

that the judge believes the parties or their lawyer's might consider relevant to the question of 

di squalification even if the judge believes there is no rea l reason for disqualification." 
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Based on the language contained in the Canon and the information which you have 
provided, it is the opinion of the Commission that the magistrate should always disclose the 
relationship when the attorney appears. Recusal is not absolutely required but the decision must 
be made on a case by case basis. The magistrate assistant is not the judicial officer involved but 
the relationship is close enough to require that each case be reviewed after a disclosure has been 
made. A minority of the Commission felt that it would never be proper for the attorney to 
practice before the magistrate. 

It is hoped that this opinion addresses the question which you have raised. Ifthere is any 
further question regarding this matter do not hesitate to contact the Commission. 
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