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In a recent letter to the Judicial Investigation Commission you asked for an advisory 

opinion. You stated that you became Circuit Judge for · on January 1, 2009. In 

October 2008, was indicted for Bribery/False Claims/Conspiracy. On January 

14, 2009, you conducted a hearing to review this case and set it for trial. At that time, you 

disclosed that and her family campaigned for you as you campaigned for Circuit 

Judge in 2008. There were no objections to you hearing the case. However, you pointed out to 

the Prosecuting Attorney that the same family campaigned for him at the same time. You asked 

whether a conflict exists which may be waived by the Prosecuting Attorney and whether you 

should continue on the case. 

To address the questions which you have raised, the Commission has reviewed Canon 3E 

of the Code of Judicial Conduct. Canon 3 states in relevant part: 

Canon 3. A judge shall perform the duties of judicial office impartially and 

diligently. 

E. Disqualification. - ( l) A judge shall disqualify himself or herself in a 

proceeding in which the judge's impartiality might reasonably be questioned . .. 

The commentary to the Canon states that "A judge should disclose on the record 

information that the judge believes the parties or their lawyers might consider relevant to the 

question of disqualification, even if the judge believes there is no real basis for disqualification." 
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Based upon the language contained in the Canon and the following commentary, it is the 
opinion of the Commission that you properly handled the situation by disclosing the fact that 

and her family campaigned for you when you campaigned for Circuit Judge in 2008. 
This afforded the attorneys and their clients an oppmtunity to make a motion for your 
disqualification if they so desired. 

The Commission cannot address the question of the Prosecuting Attorney's 
disqualification. There is no provision in the Code of Judicial Conduct which provides for a 
waiver of an existing conflict. If a conflict exists then a judge must recuse himself or herself. 
The Prosecuting Attorney could seek additional advice from the Office of Disciplinary Counsel 
to address any questions which may exist concerning a conflict. 

It is hoped that this opinion fully addresses the question which you have raised. If you 
have any further question concerning this matter do not hesitate to contact the Commission. 
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