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In a letter to the Judicial Investigation Commission you asked for an advisory 

opinion. You stated that yol1 are unclear about funclraising by a j uclicial officer or 

candidate for judicial office. You asked the loca l prosecuting attorney who adv ised you 

that as long as the officer or candidate does not handle the money it is okay. You asked a 

number of questions in your letter. First, you asked whether the prosecu~ing atto rney was 

correct in his answer to you . You also asked if you could be an officer of a nonprofit 

organization or be a member of a committee in a nonprofit organization that routinely 

holds fun dra isers and be a part of the plannin g, scheduling, setting up and co nd11 ct of 

those fund raisers. Could you holcl such position if you have input about how the funds 

would be spent. You asked whether you could serve meals at dinners or sell raffle 

tickets . Al so you wondered if you could be the master of ceremonies at a fund rai sing 

even t. You wondered iryo u could pa rti cipa te publi cly, in any \-Vay, when an organ iza ti on 

that you do or do not belong to is conduc tin g a f't.111d rai si ng event. 

Before turn in g to other questions that you have raised , the Commission vvill 

address the first se ries of questions which you asked. To address those questions the 

Commission has reviewed Canon 4 and Canon 5 of the Code of Judici al Conduct. Those 

Canons state in relev,111 t part: 

Ca110114. A judge sha ll so condu ct !he j udge's ex tra -j udi cial activities as to 

minimi ze the ri sk of conilicl with judicial obligations. 



The 
March 10, 2008 
Page Two 

C. Governmental, civic, or charitabl e activities. 

(3) Civic and charitable activities. A judge may participate in civil and 
charitable activities that do not reflect adversely upon the judge's 
impartiality or interfere with the performance of the judge 's judicial 
duti es . A _jud ge may serve as an officer, director, tru stee, or non -l egal 
adviser of an educational , religious, chari table , fraternal, or civ ic 
organization not conducted for the economic or political advantage of 
its members subject to the following limitations: 

(a) A judge should not serve if it is likely that the organization 
'Nill be engaged in proceed ings that would ordinar ily come 
before the judge or will be regularly engaged in adversary 
proceedings in any court. 

(b) A judge shou ld not solicit funds for any educational, 
religious, charitable, fraternal, or civic organization , or use or 
permit the use of tbe prestige of office for that purpose; but a 
judge may be listed as an officer, director, or trustee of such 
an organization, so long as the listing is not used for fund­
raising purposes. A judge should not be a speaker or the 
guest of honor at an organization's fund -raising events , but 
may attend such events. 

Canon 5. A judge or judicial candidate s11a ll refrain from inappropriate political 
activity. 

C. Judges and candidates subject to public election. 

(2) A candidate sha ll not personally so li cit or accept campaign 
cont ribu tions or personally so licit publicly sta ted support. A 
cand idate may, however, establish com mittees of responsible persons 
to conduct campaigns for the candidate through media advert isemen ts, 
brochures, mailings, cand idate forums, and other means not prohibited 
by law. Such commi ttees may sol icit and accept reasonable campaign 
contribut ions, manage the expenditure of funds for the candida te's 
cam paign and obta in pub] ic statements of support fo r hi s or her 
cand idacy . Such committees arc not prohibited from so li cit ing and 
accepting reasonable campaign contributions and public support fo r 
lawyers. A candidate shal I not use or permit the use of campa ign 
contributions for the private benefit of the ca ndidate or others. 
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A review of Lh ese Canons wo ul d mean tha1 you mus! have a committee to raise 
money as ,1 judicial officer or candidate for judicial office. The language contained in the 
Canon sets forth specifica ll y what the ommittee is permitted to do on behalf of the 
cancliclate. 

Canon 4 would prohibit yo u being an officer in an organization that routine ly 
holds fundraisers or be a part of the planning schedule and setting up or conduct of those 
funclraisers. 1t also prohibits you serving meals at dinners or selling raffle tickets which 
attempt to raise funds. You may not be the master of ceremonies at a fund raising event. 
You may not be the speaker or guest of honor at such an event but you may attend the 
event'. 

You further asked in your letter \.vhether you can serve on the board of directors 
or be a member of a foundation for an entity that regularly uses magistrate court for the 
collection of their past due accounts and due to the nature of their business has been or 
cou ld be in the future a part to other actions in magistrate, circuit and other state courts. 
You asked whether you cou ld be the director of an association for pay who's members 
might possi bly be parties in court actions in either magistrate, circuit, state or federal 
courts. Again, the language contained in Canon 4C out lines the prohibition that you may 
not serve if it is likely that the organization will be engaged in proceedings that wou ld 
ordinarily come before you, or would be regularly engaged in adversarial proceedings in 
any court. For those reason you could not serve on the board of directors of such entity. 

lt is hoped that this opinion fully addressed the questions wh ich you have ra ised. 
If there are any fu rther questions regarding these matters do no t hesitate to contact the 
Commission . 
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Freel L. Fox, lll , Chairperson 
Judicial In ves tigation Commission 
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