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JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
Post Office Box 1629 

Charleston, West Virginia 25326-1629 
(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

December 28, 2007 

In a recent letter to the Judicial Investigation Commission you asked for an 
advisory opinion. You stated that you are anticipating running for re-election next year. 
As you did in the electi on of 2000, you will accept no contributions; not from lawyers, 
not from friends, not relatives. You alone will personally pay for your re-election effort. 
You are expecting an opponent. The last time you spent $52,000 of your personal 
savings. You may need to do the same this year, but ii1 any event the only money spent 
on your re-election will be your own. 

You added that notwithstanding this situation, it was your understanding from a 
2000 JlC advisory op ini on thal you must still create a campaign finance committee even 
though you are the committee's sole source of revenue. You felt this requirement was 
sill y and created a fiction . Presently, election laws would pe1111it you to spend without 
limitation your own money on your behalf However, based on election law, you cannot 
"contribute" to your own campaign commitlee anything more than $1 ,000 per election 
cycle. This law forces you to " loan" to yo ur committee all of its funds. At the end of the 
election the committee disbands and its "debt" to you is never repaid . 



December 28, 2007 
Page Two 

You stated that you want to pay for yo ur own election as you did the last time. 
You want the public to knovv that you are not accepting co ntributions . When you said 
that during the last election yom opponent pointed out that you bad loaned money to your 
committee and when the election was over you could expect repayment by accepting post 
election contributions. You did not and will not accept such contributions. You asked 
the Judicial Investigation Commission to reconsider its 2000 advisory opinion on this 
subject. 

Your request for the advisory opinion was considered by the Commission at its 
recent meeting. To address the inquiry which you have made, the Commission reviewed 
Canon 5 of the Code of Judicial Conduct. Canon 5 states in relevant part: 

Canon 5. A judge or judicial candidate shall refrain from inappropriate political 
activity. 

C. Judges and candidates subject to public election. - (2) A candidate shall not 
personally solicit or accept campaign contributions or personally solicit 
publicly stated support. A candidate may, however, establish committees of 
responsible person to conduct campaigns for the candidate through media 
advertisements, brochures, mailings, candidate forums, and other means not 
prohibited by law. Such committees may solicit and accept reasonable 
campaign contributions, manage the expenditure of funds for the candidate's 
campaign and obtain public statements of support for his or her candidacy. 
Such committees are not prohibi ted from soliciting and accepting reasonable 
campaign contributions and public suppo1i from lawyers. A candidate shall 
not use or pem1it the use of campaign contributions for the private benefit of 
the candidate or others. 

It would appear that the main objective of Canon 5C(2) is to insulate a j LLdicial 
candidate from accepting or soliciting campaign contributions. The direct solicitation 
and acceptance of campaign money from individuals by a jl1dge or judicial candidate 
could color the public ' s perception of judicial elections in a way that could harm the 
judiciary. However, you state in your letter that you will be providing your own money 
to finance your campaign and will accept no contributions from lawyers, friends or 
relatives. Your campaign would be funded from no outside money but only from yo ur 
own contributions and assets. 

Based upon the Commission's reading oftbe Canon and the information ,;vh ich 
you have provided, it is the opinion of the Commission that if a judicial candidate 
rece ives no contributions from any source but uses only the candidate ' s personal money 
and/or assets to fund a judicial campaign, tlrnn no committee would be necessary. 
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It is hoped that this opinion fully addresses the question which you have raised . lf 
there is any further question regarding this matter do not hesitate to contact the 
Commission. 
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rson 
Judicial Investigation Conm1ission 


