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JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
Post Office Box 1629 

Charleston, West Virginia 25326-1629 
(304) 558-0169 e FAX (304) 558-0831 

October 31, 2007 

In a recent letter to the Commission you asked for an advisory opinion. You 
stated that you are a Family Court Judge from the · which covers · 

and t Counties. You are currently covering · and 
Counties . Your brother is involved in a divorce action in County in which you 
have voluntarily recused yourself and it is being heard by another Family Court Judge. 
Your brother is represented by an attorney in his divorce action. You are not anticipating 
being a witness in the case. You have recently been asked to recuse yourself in another 
divorce action in which your brother's attorney is counsel for one of the parties . This 
recusal motion was based on the fact that he represents your brother. You asked for an 
advisory opinion as to whether or not you should recuse yourself. 

To address the issue which ym1 have raised , the Commission has reviewed Canon 
3 of the Code of Judicial Conduct. That Canon states in relevant part: 

Canon 3. A judge shal l perform the duties ofjudici al office irnparlially 
and diligently. 

E. Disqualification. - (1) A judge shall disquali fy himsel f or herself in 
a proceeding in which the j udge ' s impartiality might reasonably be 
questioned .... 
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The commentary for this section of Canon 3 states that " [a] judge should disclose 
on the record infon11ation that the judge believes the pa1iies or their lawyers might 
consider relevant to the question of disqualification, even if the judge believes there is no 
real basis for disqualification." 

Canon 3 also states specific instances in which a judge is qualified per se. These 
instances include when the judge or the judge' s spouse or a person within the third degree 
ofrelationship to either of them is a party to the proceeding; is acting as a lawyer in the 
proceeding; is !mown by the judge to have more than de minimis interest in that could be 
substantially affected by the proceeding; is to the judge' s lmowledge likely to be a 
material witness in the proceeding. None of these per se disqualification factors are 
present in your brother's situation as you described it in your letter. 

It is the opinion of the Commission that you do not have to disqualify or recuse 
yourself from the divorce action in which your brother's lawyer is counsel for one of the 
pa1iies. You should disclose on the record, however, the relationship this attorney 
cunently has with your brother when this attorney appears before you representing one of 
the paiiies. 

It is hoped that this opinion fully addresses the question wluch you have raised. If 
there is any fmiher question regarding this matter do not hesitate to contact the 
Commission. 
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Judicial Investigation Commission . 


