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Charleston, West Virginia 25326-1629 
(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

June 26, 2007 

In a letter to the Judicial Investigation Commission you asked for an advisory 
opinion. In that letter you stated that you received a call from a Family Court Judge in 
your judicial circuit who had voluntarily recused himself from a domestic violence case, 
where the respondent in the case had been the subject of a criminal prosecution in 
County Circuit Court almost ten years ago when the Family Court Judge was then serving 
as Prosecuting Attorney. You were told that automatic recusal was required by this judge 
even though the cunent case before the Family Court Judge did not involve or arise from 
or relate in any way to the facts and circumstances presented in the prior criminal case. 
Further, in speaking to the Family Court Judge, it is your opinion that he would otherwise 
be totally fair and impaiiial in hearing the domestic violence case. 

You stated that you had done some research on this matter but did not find any 
clear authority to address the question which you raised. You indicated that if the Family 
Court J uclge was right in his assessment of the rec usal issue, you had served in several 
cases inappropriately. You were a Prosecutor for years and many people who had been 
previously prosecuted make their way before you in other criminal or civil cases. 

Your question asks whether you wo uld be disqualified in al] cases of an 
individual who may have had a case pending while yot1 were prosecuting attorney. To 
address the question which yo u have raised, the Commission has reviewed Canon 3 of 
the Code of Judicial Conduct. Canon 3 states iu relevant part: 

. Canon 3. A judge shall perforn1 the duti es of judicial office impartially and 
diligently. 
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E. Disqualification. - (1) A judge shall disqualify himself or herself in a 
proceeding in which the judge's impartiality might reasonably be 
questioned , including but not limited to instances where: 

(b) the judge served as a lawyer in the matter in 
controversy, or a lawyer with whom the judge 
previously practiced law served during such 
association as a lawyer concerning the matter, or 
the judge has been a material witness concerning it; 

Based upon this language contained in Canon 3, it is the opinion of the 
Commission that you would be disqualified in only those cases which were pending 
while you were Prosecuting Attorney. Any subsequent cases brought after you left the 
Prosecuting Attorneys Office you could preside over, even if the same individual who 
had a previous case pending while you were a Prosecuting Attorney may be involved in 
the subsequent case. 

It is hoped that this opinion fully addresses the question which you have raised. If 
there is any further question regarding this matter do not hesitate to contact the 
Commission. 
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