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In a recent letter to the Judicial Investigation Connnission you asked for an 
advisory opinion on the following issues: 1) Whether it is a violation of the Judicial 
Canons of Ethics for a judge or a member of the judge's staff to speak with an attorney in 
a case ex parte in order to provide the attorney with a date for a hearing (without 
discussing any merits of the motion other than how long the party will need for the 
hearing and type of hearing); 2) whether it is a violation of the Code of Judicial Canons 
of Ethics for a judge or the judge's staff to contact an attorney or the attorney's staff 
member ex parte to advise them that a hearing has been canceled or continued (without 
discussing the merits of the case); 3) whether it is a violation of the Judicial Canons of 
Ethics for a judge or a member of the judge's staff to make an ex parte inquiry with an 
attorney to a case as to whether mediation took place and whether the matter was 
resolved or not resolved (without discussing what took place at the ordered mediation or 
discussing the merits of the case). 

To address the questions which you have raised the Conm1ission has reviewed 
Canon 3 of the Code of Judicial Conduct which states in relevant part: 

Canon 3. A judge shall perfo1111 the duties of judicial office impartially and 
diligently. 
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B. Adjudicative responsibilities . 
(7) A judge shall accord to every person who has a legal 

interest in a proceeding, or that person's lawyer, the right 
to be heard according to law. A judge shall not initiate, 
permit, or consider ex parte communications, or consider 
other communications made to the judge outside the 
presence of the parties concerning a pending or impending 
proceeding except that: 

(a) Where circumstances require, ex parte 
commurucations for scheduling, administrative 
purposes, or emergencies that do not deal with 
substantive matters or issues on the merits are 
authorized: provided: 

(i) the judge reasonably believes that no 
party will gain a procedural or tactical 
advantage as a result of the ex parte 
communication, and 

(ii) the judge makes provision promptly to 
notify all other paiiies of the substance 
of the ex pmie conummication and 
allows an oppo1iunity to respond. 

(b) A judge may obtain the advice of a disinterested 
expert on the law applicable to a proceeding 
before the judge if the judge gives notice to the 
parties of the person consulted and the substance 
of the advice, and affords the parties reasonable 
opportunity to respond. 

(c) A judge may consult with court personnel whose 
functions include aiding the judge in carrying out 
the judge's adjudicative responsibilities or with 
other judges. 

( d) A judge may, with the consent of the parties, 
confer separately with the parties and their 
lawyers in an effort to mediate or settle matters 
pending before the judge. 

(e) A judge may initiate or consider any ex parte 
communications when authorized by law. 
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After reviewing Canon 3B(7) it is the opinion of the Conunission that the 
language contained in the Canon is specific in addressing the tln·ee issues which you have 
raised. If you have any further question regarding this matter, do not hesitate to contact 
the Commission. 

FLF,II:nb 

Ve, trul~;k.1: 
Fre L. Fox, II, Chairperson 
Judicial Investigation Conm1ission 


