
Re:  JIC Advisory Opinion 2002-24

Dear 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
Post Office Box 1629 

Charleston, West Virginia 25326-1629 
(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

October 1, 2002 

In a recent letter to the Judicial Investigation Commission you inquired about whether 
you could serve as a member of a board of trustees for a local cemetery corporation. You stated 
that the position would involve fiduciary activities and appear to conflict with the Code of 
Judicial Conduct so you were asking for an advisory opinion. You stated that you could find no 
record that this corporation had been a party to any suit filed in the County Magistrate 
Court, nor was it likely to be such in the future, To the best of your knowledge, the trustee 
position would mainly involve overseeing cemetery maintenance, including handling personnel 
matters. A trustee would also be involved in the acquisition ofland for cemetery expansion, and 
approving the sale of grave plots, as well as making financial decisions affecting the cemetery. 
In the future the board of trustees plans to establish and administer an endowment fund to 
provide money for cemetery upkeep. 

To address the issues which you have raised, the Commission reviewed Canon 4C(3) of 
the Code of Judicial Conduct. That Canon states in relevant part: 

Canon 4. A judge shall so conduct the judge's extra-judicial activities as to 
minimize the risk of conflict with judicial obligations. 
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C. Governmental, civic, or charitable activities. 

(3) Civic and charitable activities. - A judge may participate in 
civic and charitable activities that do not reflect adversely upon the 
judge's impartiality or interfere with the performance of the 
judge's judicial duties. A judge may serve as an officer, director, 
trustee, or non-legal adviser of an educational, religious, charitable, 
fratemal, or civic organization not conducted for the economic or 
political advantage of its members subject to the following 
limitations: 

(a) A judge should not serve ifit is likely that the 
" organization will be engaged in proceedings that 

would ordinarily come before the judge or will be 
regularly engaged in adversmy proceedings in any 
court. 

(b) A judge should not solicit funds for any 
educational, religious, charitable, fraternal, or civic 
organization, or use or permit the use of the prestige 
of office for that purpose; but a judge may be listed 
as an officer, director, or tmstee of such an 
organization, so long as the listing is not used for 
fund-raising purposes. A judge should not be a 
speaker or the guest of honor at any organization's 
fund-raising events, but may attend such events. 

(c) A judge should not give investment advice to such an 
organization, but a judge may serve on the board of 
directors or trustees even though it has the responsibility for 
approving investment decisions. 

Based upon the description of the Board of Trustees as contained in your correspondence 
and the language contained in Canon 4C(3), it is the opinion of the Commission that you should 
not serve on the Board of Trustees for the local cemetery corporation. It is unclear whether the 
corporation is conducted for the economic advantage of its members. You would also be 
involved in fiduciary, personnel matters, the acquisition of land and the sale of grave plots. You 
would also be called upon to make financial decisions affecting the cemetery. All of these duties 
would conflict with the spirit of the language contained in Canon 4C(3). 
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It is hoped that this opinion fully addresses the question which you have raised. If there is 
any further question regarding this matter do not hesitate to contact the Commission. 

DHC:nb 

Ve1y truly yours, 

Donald H. Cookman, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


