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Dear Judge 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
Post Office Box 1629 

Charleston, West Virginia 25326-1629 
(304) 558-0169 9 FAX (304) 558-0831 

June 17, 2002 

In two letters to the Judicial Investigation Commission you asked for an advisory opinion. 
You mentioned in your first letter dated May 24, 2002, that a recent advisory opinion had been 
issued to another senior status judge regarding a position as independent examiner with the 
Division of In that 
opinion, the Commission, based upon the information provided by that senior status judge had 
determined that Canon 4F would preclude such service as an independent examiner. In your first 
inquiry you defined the position and the appeals process in greater detail. 

You stated that the Department would contract with an independent examiner to conduct 
a recorded, but not of record, hearing subsequent to the director having issued a show cause order 
for pen11it violations. Following the hearing the independent examiner, who is paid a fee 
based on a contracted hourly rate and who is neither an officer of, nor an employee of, the 
Department, makes recommended findings and conclusions to the director. Within 60 days 
following the hearing, the director must issue a written decision in the name of the Director and 
determine whether there have been violations of the Act. 
The director's decision is not issued as a decision of the independent examiner. There is 
provision for an appeal from the decision of the Director; however, that appeal is not to the 
circuit comi, but rather to the Board. Under the provisions of the act and the 
regulations, this appeal is de novo and is of record. That is, it is only at this point that an official 
reconl i.<s m:.irlP. ,:1lch as might be reviewed by the courts upon further appeal from the finding of 
the Board. The independent examiner does not have any further responsibilities or 
participation in the process after having made his initial recommendations to the Director 
following the show cause proceeding. 
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You stated that this description is substantially different from the factual basis upon 
which the Commission based its letter of May 7, 2002, in that it fotmd that a ruling of the hearing 
examiner may be appealed to the Director of the Division and eventually appealed to a court of 
record. In fact, the examiner is an independent contractor paid by the hour who makes 
recommended findings ru1d conclusions to the Director who issues a decision in his name that 
may then be appealed de novo to the which prepares a written official record 
based upon all of the facts, evidence, and circumstmces which may appear at the hearing they 
conduct. The then issues a written decision based upon that official record 
which may be appealed to the circuit court. 

You asked for an advisory opinion based on the facts which you presented as to whether a 
senior status judge may contract with the Department to serve as ru1 independent examiner for 
purposes of making recommended findings and conclusions to the director. 

In a second letter dated Jtme 3, 2002, you asked that the Commission also address in their 
response to the question which you posed an opinion as it would apply to either a senior status 
judge or to a retired judge not on senior status. 

To address the questions which you have raised, the Commission has reviewed Canons 
6B, 6E and 4F of the Code of Judicial Conduct. Those Canons state in relevant part as follows: 

Canon 6. Application of the Code of Judicial Conduct. 

B. Retired judges. (1) A retired judge admitted to senior status but who does not 
engage in the practice of law is not required to comply with Section 4E. 

(2) A retired judge admitted to senior status but who engages in limited law 
practice is not required to comply with Sections 4E and 4G. 

(3) A retired judge not admitted to senior status but who is recalled for specific 
cases or specific periods of service shall be deemed a pro tempore part-time judge 
subject to Section 6E. 

( 4) A retired judge, whether or not admitted to senior status and whether or not 
engaging in law practice, may be employed as a mediator or an arbitrator 
notwithstanding the provisions of Section 4F. (emphasis supplied) 

* * * * 
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E. Pro tempore part-time judge. - A pro tempore pmi-time judge: 

(1) is not required to comply 

(a) except while serving as a judge, with Sections 2A, 2B, 3B(9), 
and 4C(l); 
(b) at any time with Sections 2C, 4C(3)(a), 4C(3)(b), 4D(l)(b), 
4D(3), 4D(4), 4D(5), 4E, 4F, 4G, 4H, 5A(l), 5A(l), 5A(2), 5B(2), 
and 5D. 

(2) A person who has been a pro tempore part-time judge shall not act as a lawyer 
in a proceeding in which the judge has served as a judge or in any other 
proceeding related thereto except as otherwise permitted by Rule l.12(a) of the 
Rules of Professional Conduct. 

* * * * 

Canon 4. A judge shall so conduct the judge's extra-judicial activities as to 
minimize the risk of conflict with judicial obligations. 

F. Service as arbitrator or mediator. - A judge shall not act as an arbitrator or 
mediator or otherwise perform judicial functions in a private capacity unless 
expressly authorized by law. 

A review of the above cited Canons indicates that a retired judge whether or not admitted 
to senior status and whether or not engaging in law practice, may be employed as a mediator or 
an arbitrator notwithstanding the provisions of Sections 4F. Canon 6B specifically permits 
service as an arbitrator or mediator which would be otherwise prohibited by Canon 4F for a 
retired judge, whether or not admitted to senior status. However, 4F in addition to providing that 
judges not act as an arbitrator or mediator also states that a judge shall not ''otherwise perform 
judicial functions in a private capacity unless expressly authorized by law." While a senior status 
judge may be a mediator or arbitrator as expressly provided by Canon 6B( 4), that Canon does not 
exempt senior status judges from the prohibition against performing judicial functions in a 
private capacity. It is therefore the opinion of the Commission that a senior status judge would 
not be permitted to perform the duties as an independent examiner as you have defined in your 
correspondence since that ftmction would require performance of judicial functions. 
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Canon 6B(3) states that a retired judge not admitted to senior status shall be deemed a pro 
tempore part-time judge subject to Section 6E. Canon 6E states that a pro tempore pmi-time 
judge is not required to comply at any time with Canon 4F. Therefore, it is the opinion of the 
Conunission that a retired judge not admitted to senior status but who is recalled for specific 
cases or specific periods of service could perform the duties of an independent examiner which 
you have defined in your con-espondence. 

It is hoped that this opinion fully addresses the questions which you have raised. If there 
is any further question regarding these matters do not hesitate to contact the Commission. 

DHC:nb 

Ve1y tmly yours, 

_,... 

Donald H. Cookman, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


