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Dear 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
Post Office Box 1 629 

Charleston, West Virginia 25326-1629 
(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

May 7, 2002 

In a recent letter to Counsel to the Judicial Investigation Commission you asked for an 
advisory opinion regarding whether a senior status judge could serve as a hearing examiner for 
the Department of You stated that the hearing examiner's ruling may 

· be appealed to the director of the division and eventually to a court of record. 

To address the inquiry which you have made, the Commission has reviewed relevant 
parts of Canon 6 and Canon 4 of the Code of Judicial Conduct. Canon 6 states in relevant part: 

Canon 6. Application of the Code of Judicial Conduct. 

B. Retired judges. - (1) A retired judge admitted to senior status but who does not 
engage in the practice of law is not required to comply with section 4E. 

(2) A retired judge admitted to senior status but who engages in limited law 
practice is not required to comply with sections 4E and 4G. 

(3) A retired judge not admitted to senior status but who is recalled for specific 
cases or specific periods of service shall be deemed a pro tempore part-time judge 
subject to section 6E. 

(4) A retired judge, whether or not admitted to senior status and whether or not 
engaging in law practice, may be employed as a mediator or an arbitrator 
notwithstanding the provisions of section 4F. 
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Canon 4 states in relevant part: 

Canon 4. A judge shall conduct the judge's extral-judicial activities as to 
minimize the risk of conflict with judicial obligations. 

F. Service as arbitrator or mediator. - A judge shall not act as an arbitrator or 
mediator or otherwise perform judicial functions in a private capacity unless 
expressly authorized by law. 

The Commission has noted in these two Canons that senior status judges are exempted 
from certain provisions of the Code of Judicial Conduct. Among the provisions from which they 
are exempted are certain fiduciary activities (4E), the practice oflaw (4G) and service as an 
arbitrator or mediator (4F). However, Canon 4F also says that judges shall not performjudicial 
functions in a private capacity unless expressly authorized by law. The position of hearing 
examiner is one which requires you to serve in at least a quasi judicial capacity and perform 
judicial functions. A ruling of the hearing examiner may be appealed to the director of the 
division and evenh1ally appealed to a court ofrecord. 

Canon 6 does not appear to contain any exemption from this prohibition contained in 
Canon 4F. It is therefore the opinion of the Commission that you should not serve as a hearing 
examiner for the Department of Environmental Protection since the function of that position 
would be prohibited for a judge under the provisions of Canon 4 F. 

It is hoped that this opinion fully addresses the questions which you have raised. If there 
is any further question regarding this matter do not hesitate to contact the Commission. 

DHC:nb 

Very truly yours, 

Donald H. Cookman, Chairperson 
Judicial Investigation Conunission 


