
Re:  JIC Advisory Opinion 2002-07

Dear 

JUDIC~AL INVESTIGATION COMMISSION 
Post Office Box 1629 

Charleston, West Virginia 25326~1629 
(304) 558-0169 • FAX (304) 558-0831 

February 19, 2002 

In a recent letter to the Judicial Investigation Commission you asked for an advisory 
opinion. In that correspondence you stated that you served as a County Magistrate :from 
1978 to 1998 and retired. In 1999 you were appointed a West Virginia Senior Status Magistrate. 
On January 14, 2002, you filed as a candidate for County Commissioner. You stated that 
you would like to maintain your West Virginia Senior Status Magistrate position and asked for 
an advisory opinion regarding whether you could be a candidate for the County 
Commission and still serve as a senior status magistrate. 

The position of Senior Status Magistrate has been created by order of the Supreme Court 
of Appeals of West Virginia. That order states among other things that a magistrate admitted to 
senior status shall be bound by the prevailing Canons of Judicial Ethics and by the prevailing 
Rules of Complaints against judges and justices. 

An examination of the Code of Judicial Conduct reveals two Canons that are relevant to 
the question which you have raised. Canon 5 and Canon 6 address your inquiry. Canon 6 states 
in relevant part: 

Canon 6. Application of the Code of Judicial Conduct. 
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A. Anyone, whether or not a lawyer, who is an officer of a judicial system and 
who performs judicial functions, including but not limited to Justices of the 
Supreme Comi of Appeals, Circuit Judges, Family Law Masters, Magistrates, 
Mental Hygiene Commissioners, Juvenile Referees, Special Commissioners and 
Special Masters, is a judge within the meaning of the Code. All judges shall 
comply with this Code except as provided below .... 

B. Retired judges. - (1) A retired judge admitted to senior status but who does not 
engage in the practice oflaw is not required to comply with section 4E. 

( 4) A retired judge, whether or not admitted to senior status and whether or not 
engaging in law practice, may be employed as a mediator or an arbitrator 
notwithstanding the provisions of section 4F. 

Canon 5 states in relevant part: 

Canon 5. A judge or judicial candidate shall refrain from inappropriate political 
activity. 

A. All judges and candidates. 

(2) A judge shall resign from judicial office upon becoming a candidate for a non­
judicial office either in a primary or in a general election, except that the judge 
may continue to hold judicial office while being a candidate for election to or 
serving as a delegate in a state constitutional convention if the judge is otherwise 
permitted by law to do so. 

Canon 6 expressly exempts senior status judges only from the provisions of Canon 4E, 
and 4F, and 4G. These provisions of the Code of Judicial Conduct deal with fiduciary duties, the 
practice oflaw, and service as an arbitrator or mediator. 

Fmiher, the Constitution of West Virginia Article 8 §7 states in relevant part: 

No justice, judge or magistrate shall hold any other office or accept any 
appointment of public trust, under this or any other government; nor shall he 
become a candidate for any elective public office or nomination thereto, except a 
judicial office; and the violation of any of these provisions shall vacate his judicial 
office .... 
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Since the Administrative Order of the Supreme Court of Appeals establishing Senior 
Status Magistrates states that a judge admitted to senior status shall be bound by the prevailing 
Canons of Judicial Ethics and by the prevailing Rules on complaints against Justices and Judges, 
and since a senior status judge who does not practice law is exempted only from Canon 4E and 
4F, all of the other provisions of the Code of Judicial Conduct would apply to senior status 
judges. Canon 5A(2) requires a judge to resign from judicial office upon becoming a candidate 
for a non-judicial office. Further, the Constitution of West Virginia prohibits a justice, judge or 
magistrate from holding any other office, accepting any appointment or public trust or becoming 
a candidate for any elective public office or nomination thereto except a judicial office. For these 
reasons, it is opinion of the Commission that you may not be a candidate for the county 
commission while serving as a Senior Status Magistrate. 

If there is any further question regarding this matter do not hesitate to contact the 
Commission. 

DHC:nb 

Very truly yours, 

Donald H. Cookman, Chairperson 
Judicial Investigation Commission 


