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In a recent letter to the Judicial Investigation Commission you asked for an advisory 
opinion. In that correspondence you stated that you owned a 40% interest in an office building 
along with your wife who also owns 40% and your oldest son who has a 20% interest. In that 
building there is an empty storefront that you would like to donate rent free to the 
Party for use as a campaign headquarters for the upcoming election. You state that although 
Canon SC states that a judge or a candidate for election can contribute to a political organization, 
Canon SA(b) states that a judge or candidate cannot publicly endorse or publicly oppose another 
candidate for public office. You asked for an advisory opinion regarding whether there is a 
conflict between the two provisions of Canon 5. You asked for an opinion regarding whether 
you can donate building space in which you have an interest to the Party for use as a 
headquarters for the upcoming general election, with the understanding that it may be used for 
posting and disseminating political literature and conducting other political activities for all 

candidates. 

To address the inquiry which you have made, the Commission has reviewed the relevant 
sections of Canon 5. Those provisions of Canon 5 state in relevant part: 

Canon 5, A judge or judicial candidate shall refrain from inappropriate political 
activity. 

A. All judges and candidates. - (1) Except as authorized in Sections 5B(2), 5C(l), 
and 5C(3), a judge or a candidate for election or appointment to judicial office 
shall not: 

(b) publicly endorse or publicly oppose another candidate for public office; ... 
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C. Judges and candidates subject to public election. - (1) A judge or a candidate 
subject to public election may, except as prohibited by law: 

(a) at any time 
(iii) contribute to a political organization; ... 

After reviewing these relevant Sections of Canon 5 it is the opinion of the Commission 
that while Canon SA(b) prohibits a judge or a judicial candidate from publicly endorsing or 
publicly opposing another candidate for public office, it does so subject to the authorization set 
forth in Canon SC(l). Canon SC(l) states that judges and judicial candidates subject to public 
election may, except as prohibited, by law at any time contribute to a political organization. The 
Commission sees no difference between a monetary contribution to a political organization or an 
in kind contribution to a pollical organization which would be analogies to what you are 
proposing to do. It is therefore, the opinion of the Commission that there would be no 
prohibition against you donating the office space which you have provided to the 
Party, so long as it is done within the dictates of the election law. 

If it hoped that this opinion fully addresses your inquiry. If there is any further question 
regarding this matter do not hesitate to contact the Commission. 

Vf ry tru!Tours, 

tum.li,~ 
Chairman 


