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JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
Post Office Box 1629 

Charleston, West Virginia 25326-1629 
(304) 558-0169 " FAX (304) 558-0831 

April 14, 2000 

Your request for an advisory opinion was reviewed by the Judicial Investigation 
Commission at its recent meeting. In your letter you state that you are rnm1ing in the 
Primary against who is the son of retired Circuit Judge _ 
You state that Judge was on retired on active status by recently had himself removed 
from retired active status (senior active status). You asked whether Canon 5 of the Code of 
Judicial Conduct replied to retired circuit judges, regardless of whether on senior active status or 
not. 

In reviewing your request the Co1mnission looked at Canon 6B of the Code of Judicial 
Conduct which relates to retired judges. That section of Canon 6 speaks to certain restrictions 
placed on retired judges who are admitted to senior status. It does state that a retired judge not 
admitted to senior status but who is recalled for specific cases or specific periods of service shall 
be deemed a pro tempore part-time judge subject to section 6E. That section of the Canon states 
that a pro tempore part-time judge is not required to comply at any time with Canon 5A(l), 
5(A)(2), 5B(2) or 5B of the Code of Judicial Conduct. It is the opinion of the Commission afier 
reviewing these sections of the Code that only judges who are admitted to senior status are under 
the restrictions of Canon 5 of the Code of Judicial Conduct. If a retired judge is not admitted to 
senior status, Canon 5 does not apply. If you have any further question regarding this matter do 
not hesitate the Commission. 

Very truly yours, 

JWB:nb 

~;_;__,,~~ 
~ W. Bennett, Chairman 


