
Re:  JIC Advisory Opinion 1994-10

Dear 

i 
JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 

Room E-400, State Capitol 

Charleston 25305 

August 9, 1994 

In recent correspondence to the Judicial Investigation 
Commission, you requested an advisory opinion as to whether 
you should recuse yourself from cases that you initiated as a 
Child Advocate and would hear as a Family Law Master. You 
stated in that correspondence that you are the Family Law 
Master for Region and you had served as the Child Advocate 
for Region serving - · and Counties. 
You asked if a recusal were mandatory would it apply only to 
the initial action or would it apply to all subsequent 
actions brought by the Child Advocate Office that involved 
the same parties. You inquired if the recusal were not 
mandatory should the parties and their counsel be advised in 
writing of their right to request a recusal. And, you asked 
if a recusal were sought whether it would be mandatory, 
voluntary, or should be referred to the Circuit Judge for 
resolution. 

After reviewing your request, the Commission has 
determined that the questions which you have raised are 
addressed by the relevant language contained in Canon 3 of 
the Code of Judicial Conduct. canon 3 states in pertinent 
part: 

CANON 3 

A Judge Shall Perform the Duties of 
Judicial Office Impartially and Diligently 
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E. Disqualification. 

(1) A jud9e shall disqt1.aliff himself or herself in a 
proceeding in which the judges impartiality mi9ht 
reasonably be questioned, including but not limited to 
instances where: 

(a) the judge has a personal bias or prejudice 
concerning a party or a ~arty•s lawyer, or personal 
knowledge of disputed evidentiary facts concerning 
the proceeding; 

(b) the judge served as a lawyer in the matter in 
controversy, or a lawyer with whom the judge 
previously practiced law served during such 
association as a lawyer concerning the matter< or 
the judge has been a material witness concerning it; 

This language in Canon 3E of the Code of Judicial Conduct 
would require you to disqualify yourself in those actions in 
which you served as a laW¥er in a matter in controversy or a 
lawyer with whom you previously practiced law served during 
such association as a lawyer concerning the matter and in 
cases in which you have personal knowled9e of disputed 
evidentiary facts concerning the proceeding. 

As you state in your letter, while you served as a Child 
Advocate you represented the interests of the State and the 
best interest of the child in a proceeding under the 
statutory authority set forth in West Virginia Code. Canon 
3E (1) of the Code of Judicial conduct reqt1.ires a judge to 
disqualify himself or herself in a proceeding in which the 
judge's impartiality might reasonably be questioned. Because 
of your role as an advocate in your former employment, your 
im~artiality would be questioned in those cases which you 
initiated. See~- State v. Flint, 301 S.E. 2d 765 (W. Va. 
1983); Louk v. Haynes, 159 w. Va. 482, 222 S.E. 2d 780 
(1976). 

The Commission feels that recusal in these cases would be 
mandatory and would be required in any subsequent action 
brou~ht by the Child Advocate Office that involved the same 
~arties. It is hoped that this opinion fully addresses those 
issues which you have raised. If you have further questions 
regarding these matters, do not hesitate to contact the 
commission. 
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~ 

· .Ir, Chairman 


