
Re:  JIC Advisory Opinion 1993-02

Dear 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 
Building 1, Room E400 

1900 Kanawha Boulevard, East 

Charleston, WV 25305-0834 

Your cor:respondence dated Decembe:r 11, 1992, to Counsel 
for the Judicial Investi.g.ation Commisr:::.:Lon in which you 
request. an advisory opinion has been reviewed by the 
Commission at its most recent meeting. In that. letter you 
ask for an advisory op.inion about whether the Code of 
\JucUcial Conduct { eff e.ctive. January 1, J 993) would. g.overn 
your emplo:yment of your sister·-in-law as. your magistrate 
assistant, 

Canan. 3C ( 4) of the Code of ,Judicial Conduct add.resses 
your question-. Canon 3C (4) states~ 

CANON 3 

A Judge Shall Perform the Duties of Judicia.1 Office 
Impartially and Diligently 

c. Administrative Responsibilil.:ies. 

(4) A judge shall. not make unnecessary· appointments+ 
A judge shall exercise! the· power of:. appointment 
impartially and. on the basis of merit. A judge 
sha.11 avoid. nepotism and favoritism. A judge 
sha.11 not approve compensation of appointees 
beyond the fair value of. services rendered.~ 

The Code- of Judicial Conduct also def·ines nepotism within the 
terminology section of the Code: 



·- 2 -

"Nepotismn iH de-fined !:!.S 11 fa.v01:itlsm show!'! in the 
treatment of a mr:"lmbBr- of - the judgt.": 1 s fami.ly. or pen;on liv.i.ng 
in the ju.dgE>~'s househola..n 11 Meml,er of -the judgr~'s fam.ily 0 is 
defined as Ila spouse,- child, grandchild, parent,. grandpa.rent, 
or other -relative- or perscm with whom the- judge- maJ.ntaJ.ns a. 
close. fam.ilia.l r·e1a.tionship .. n Based u.pon· the- def.i.nit.icm.1:., 
provided, a si.st~er.···in-law wou.ld- fall within a member of the 
judg·e' s family as set forth .in the Code. 

Re?lding Canon 3C ( 4) of the Cede of Jud.i.cial. Cond"..lct and 
reviewing the definition of "nepoti.sm'1 as set forth in the 
terminology section of' the Cocle, it is the opinion of the 
Judicial Jnvest.igation Commiss.ion that Ca.non 3C (4) of the 
Code of Judicial Con.duct would be violated by you if you 
employ your sister--in-law as your ma.gistrate assi.sta.nt. 

If you have a.ny- fu:rt.her quf~stion regarding this matter,. 
do not hesitate to contact the Commission. 

CRG/bl 


