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In a letter to Counsel for the Judicial Investigation 
Commission dated September 5, 1991, you enclosed certain 
correspondence from and from Judge 

of the Judicial Circuit. The inquiries raised in 
your enclosures and your letter seek an advisory opinion 
regarding the ability of a retired judge to practice law. 
SpecificallyF you ask whether Judge who is retired and 
who is neither receiving compensation as a full-time judge. 
nor is eligible for recall to County under the 
Administrative Rules of the Supreme Court is eligible to 
practice law in County. 

The question that you have raised is controlled by the 
language set forth in Canon 7 of the Judicial Code of Ethics 
and the Administrative Rule of the Supreme Court of Appeals 
which you have attached to your letter. In Canon 7 under 
"Compliance with the Judicial Code of Ethics," Item C states: 

C, Retired Judge. A retired judge who receives the same 
compensation as a full-time judge on the court from 
which he retired and is eligible for recall to 
judicial service should comply with all the provisions 
of this Code except Canon 5G, but he should refrain 
from judicial service during the period of an 
extra-judicial appointment not sanctioned by Canon 5G. 
All other retired judges eligible for recall to 
judicial service should comply with the provisions of 
this Code governing part-time judges. 



"" 2 - November 1.1, 1991 

i:rhe language set forth in the Administrative Rule adopted 
by the Court on February 1, 1991, states in pertinent part: 

It was determined that no judge who practices law 
should be recalled to duty in any county where he is 
actively engaged in the practice of law or taking 
cases from residents of the county. However, a 
retired judge who practices law may be recalled to 
areas outside the counties where he/she actively 
practices. 

Based on the language set forth in Canon 7, Item C, under 
11 Complian.ce. with the Judicial Code of Ethicsn and the. 
Administrative Rule of the Supreme Court, it is the ooinion 
of the Judicial Investigation Commission that Judge may 
be recalled to serve as a judge in areas outside the counties. 
where he actively prac.tices. Conversely he may practice law 
in those counties in which he is not eligible to or refuses 
to be eligible for recall as a judge. Since he is not 
receiving compensation as a full-time judge or is eligible 
for recall to County under the Administrative Rules of 
the Supreme Court, he is eligible to. practice law in 
County. 
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