
Re:  JIC Advisory Opinion 1991-04

Dear 

JUDICIAL INVESTIGATION COMMISSION 

Room E-400, State Capitol 

Charleston 25305 

March 29, 1991 

Your correspondence to the Judicial Investigation 
Collll11ission requesting an advisory opinion has been reviewed 
by the Commission at its last meeting. In that communication 
you requested opinions on three questions which are set forth 
in your letter. The Commission has discussed the areas which 
you have raised and determined that Canon 5 of the Judicial 
Code of Ethics would control the response given. The 
Commission has responded to the requests in the order which 
you have raised them in your letter. 

1. May a judge accept money as a gratuity from a 
couple whom he unites in marriage pursuant to 
statutory authority? 

No. The language set forth in Canon SC (1) and 
(4) would prohibit accepting money as a gratuity 
under these circumstances. 

2. May a judge accept on behalf of his office 
contributions of money or equipment from a 
charitable, fraternal,. or community-minded 
non-profit organization in order to fund or 
provide necessary or desirable office equipment 
which the government is unwilling or unable to 
fund? 

No. The language set forth in the above-stated 
Canon would prohibit this activity. 
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J. May a judge contribute money from his personal 
estate to fund necessary or desirable expenses 
or equipment for his judicial office which the 
government is unwilling or unable to fund? 

Yes. There is no prohibition against a judge 
u.sing his own resources to purchase equipment or 
to use his own equipment to furnish his judicial 
office. 

If there is any further question regarding the areas 
about which you have inquired, do not hesitate to contact 
this office. 

Very truly your~? 

~fa~,/~ 
w. ~:::::ens, Chairman 
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