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OF WEST VIRGINIA Davis, J., dissenting: 

In this proceeding, the Nicholas County School Board awarded a school bus 

driver position for the summer of 1999 to John O’Dell, a substitute bus driver.  This decision 

was challenged by Robert McClung, a regular, full-time school bus driver.  Although this 

decision was upheld at both the administrative and circuit court levels, the majority opinion, 

through tortured reasoning, has reversed the decision and ruled that the job should have been 

awarded to Mr. McClung. For the reasons set out below, I dissent. 

THE ISSUE OF SENIORITY WAS NOT RELEVANT IN THIS CASE 

The majority opinion reversed the decision of the lower tribunals upon finding 

that it was “improper for the School Board to apply . . . ‘seniority credit’ towards the 1999 

summer school bus operator position and, thus, to award [Mr. O’Dell] the position.”  This 

finding was not supported by the record.  The record is clear. The School Board did not 

consider seniority in this case. Seniority was not relevant. 

As a general matter, the use of seniority by a school board to fill a position is 

not always necessary nor mandatory.  Our cases have recognized that it is “[o]nly when all 

other factors are equal should a board of education look to seniority.” Board of Educ. of 
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County of Wood v. Enoch, 186 W. Va. 712, 716, 414 S.E.2d 630, 634 (1992). Here, the 

School Board did not use seniority in awarding Mr. O’Dell the summer bus operator position. 

Instead, the School Board relied exclusively upon the applicable provision in W. Va. Code 

§ 18-5-39 (1996) (Repl. Vol. 1999). This statute provides that “[a]n employee who was 

employed in any service personnel job or position during the immediate previous summer 

shall have the option of retaining such job or position if such exists during any succeeding 

summer.”1 Id.  This provision is without ambiguity.  It clearly does not require filling a 

summer position based upon seniority, when an applicant has held the same position in the 

previous summer.  As Justice Cleckley observed in Adkins v. Gatson, 192 W. Va. 561, 453 

S.E.2d 395 (1994), under this provision “the legislature intended to give service employees 

of educational institutions the right to a continuing employment contract . . . if the same job 

position were still in existence the following summer.”  Adkins, 192 W. Va. at 567, 453 

S.E.2d at 401.2 

In addition to addressing the issue of employing service personnel during the 

1The statute was amended in 2000 and the quoted language now appears in W. Va. 
Code § 18-5-39(f) (2000) (Supp. 2003). 

2The majority opinion failed to acknowledge that summer employment for service 
personnel is not considered full school term employment.  See W. Va. Code § 18-5-39 (1996) 
(Repl. Vol. 1999) (indicating that summer programs are “separate and apart from the full 
school term as established by each county.”).  In order to fill a vacancy for a full school term 
service personnel position, school boards must do so “on the basis of seniority, qualifications 
and evaluation of past service.” W. Va. Code § 18A-4-8b(a) (2002) (Supp. 2003). These 
requirements do not extend to summer employment. 
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summer, W. Va. Code § 18-5-39 also provides for employing professional personnel during 

the summer.  The provision for professional personnel requires seniority to be a factor in 

filling a summer position.  Specifically, the statute states that “the board shall fill 

professional positions established pursuant to the provisions of this section on the basis of 

certification and length of time the professional has been employed in the county’s summer 

school program.” W. Va. Code § 18-5-39 (emphasis added). 

The majority opinion contended that because Mr. O’Dell was a full-time 

employee when he worked during the summer of 1998, the only way that he could fill the 

1999 vacancy as a substitute employee was through the seniority rights he accumulated 

before he retired as a regular employee.  No language in the service personnel provision of 

W. Va. Code § 18-5-39 supports such reasoning.  The effect of the majority opinion in this 

case is that of engrafting the seniority requirement for summer professional personnel into 

the provision addressing employment of summer service personnel. There is no legal 

justification for such a decision. The two provisions are mutually exclusive. 

Under the service personnel provision of W. Va. Code § 18-5-39, in order for 

the School Board to award Mr. O’Dell the summer bus operator position it had to find that 

Mr. O’Dell (1) was an employee of the School Board and (2) that he worked in the vacant 

position during the previous summer. Mr. O’Dell met both requirements. 
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There is no dispute that at the time Mr. O’Dell sought the 1999 summer 

position he was employed by the School Board.  Further, the record is uncontested.  Mr. 

O’Dell worked as a summer bus operator for the School Board in 1998.  The fact that Mr. 

O’Dell retired as a full-time employee was not relevant.  His full-time employee seniority 

rights were simply not a prerequisite for the summer position.3 

In view of the foregoing, I respectfully dissent. 

3Seniority is determined by length of service.  See W. Va. Code § 18A-4-8b(i) (2002) 
(Supp. 2003) (“The seniority of any service personnel shall be determined on the basis of the 
length of time the employee has been employed by the county board within a particular job 
classification.”). The service personnel provision of W. Va. Code § 18-5-39 is not concerned 
with the “length” of prior summer employment; it is concerned with the mere “existence” of 
prior summer employment. 
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